Doboj: Predstavljanje dokumenta o zaštiti djece od nasilja

Radiosarajevo.ba
Doboj: Predstavljanje dokumenta o zaštiti djece od nasilja

Dokument Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pod nazivom 'Smjernice za postupanje u slučajevima nasilja nad djecom u BiH' bit će predstavljen sutra u  Doboju, najavila je Via Media d.o.o.

Predstavnici centara za socijalni rad, policijskih uprava, zdravstvenih ustanova te osnovnih i srednjih škola iz 15-ak općina u regionu Doboja učestvovat će u radionici namijenjenoj vježbanju adekvatne i zakonom propisane reakcije predviđene u slučaju da se uoči da neko dijete trpi ili da je doživjelo nasilje. Dokument sadrži detaljna uputstva za postupak koji svaki od navedenih  sektora treba da poduzme u tom slučaju. 

Cilj projekta je da informira javnost i unaprijedi svijest o pravima djeteta, te o zaštiti djece od svih oblika mentalnog i fizičkog nasilja, povreda, zloupotrebe, zanemarivanja, nemarnog odnosa, maltretiranja, eksploatacije, kao i seksualne zloupotrebe djeteta. 

''Recimo NE nasilju nad djecom'' je regionalni projekat UNICEF-a koji finansira Evropska Unija a koordinira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), član Mreže nevladinih organizacija za eliminaciju nasilja nad djecom (NEVAC). 

Bosna i Hercegovina je, prihvatajući obaveze iz člana 19 Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, obavezna da preuzme sve odgovarajuće zakonodavne, administrativne, socijalne i obrazovne mjere radi zaštite djeteta od svih oblika nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak