Doboj: Mogućnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Doboj: Mogućnost zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Tekst bez intervencija preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine.

U Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju, u organizaciji Udruženja "Fontana" iz Banja Luke, održana je radionica 'Mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom'. 

Radionica je jedna od aktivnosti u okviru projekta 'Poslovni kompas', koji Udruženje 'Fontana' provodi u periodu juni 2012 - septembar 2013. godine, uz finansijsku podršku Američke ambasade u BiH. 

Projekt je posvećen motivisanju i osnaživanju osoba sa invaliditetom za zapošljavanje ili samozapošljavanje, kao i podizanju svijesti poslodavaca i šire javnosti u BiH o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom, saopćeno je iz Udruženja 'Fontana'.

Cilj radionice je bio da se osobama s invaliditetom pruži odgovarajuća stručna podrška tokom pripreme za zapošljavanje i samozapošljavanje. 

U prisustvu predstavnika nevladinih organizacija i samih osoba sa invaliditetom iz Doboja predstavljena su iskustva u provođenju projekta 'Poslovni kompas', kao i dosadašnji rezultati ovog projekta. 

Radionica je protekla u interaktivnoj atmosferi, koju je pored tematskih prezentacija upotpunila razmjena iskustava i saznanja među učesnicima. 

Centralni dio radionice bio je posvećen razgovoru o mogućim vrstama poslova za osobe sa invaliditetom u oblasti pozorišne umjetnosti, znanjima i vještinama potrebnim za umjetničke poslove, prilikama za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru pozorišnog djelovanja, u okviru tematskog predavanja glumice i izvršne direktorice Narodnog pozorišta Republike Srpske Ljiljane Čekić. 

Predstavljeni su i aktuelni i mogući programi podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kao i zakonski okvir u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom i druge informacije koje mogu biti od pomoći ovim prilikom zapošljavanja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak