Do posla na virtualnom sajmu zapošljavanja

Radiosarajevo.ba
Do posla na virtualnom sajmu zapošljavanja


Četrdeset izlagača predstavit će se na Trećem virtualnom danu karijera i znanja, koji će od 10. do 17. oktobra ove godine biti otvoren na stranici www.dankarijera.com.

Među izlagačima je 30 kompanija iz regije sa preko 50 otvorenih radnih mjesta, te 10 edukativnih ustanova koje predstavljaju programe obrazovanja.

Riječ je o konceptu sajma promocije i zapošljavanja u virtualnom prostoru. Ovakav koncept posjeduje niz prednosti u odnosu na klasične sajmove, prije svega otklanja sve teritorijalne barijere, te posjetioci mogu iz udobnosti svog doma ili kancelarije posjećivati sajam.


"Mi smo od 2009. godine prestali sa fizičkim sajmovima zapošljavanja iz razloga što smatramo da nije fer našim korisnicima organizirati sajam u Sarajevu, a za one koji su nezaposleni u manjim gradovima ne pružiti priliku putovanja u druge gradove BiH.

"Putem online sajma pružamo svima jednaku priliku da posjete sajam, da apliciraju na poslove i da ostave svoju biografiju i u konačnici konkurišu za radna mjesta koja su otvorena u regiji", rekao je Benjamin Kadić, projekt menadžer Posao.ba, koji je sajam organizovao u saradnji sa internet portalima za zapošljavanje u Hrvatskoj (Mojposao.net) i Srbiji (Infostud.com).

 

Kadić je dodao da od srijede, 10. oktobra, svaki posjetilac 24 sata dnevno ima priliku posjetiti sajam i ostaviti svoje podatke.

Prema njegovim riječima, prošlogodišnji sajam zabilježio je najveću regionalnu online posjetu na bilo kakvom projektu, odnosno 170.000 posjetitelja za vrijeme sajma.

"Za to vrijeme imali smo preko dva miliona pregleda stranica i štandova koji se prezentiraju. Isto tako, imali smo medijsku kampanju u vrijednosti od 250.000 eura oglasnog prostora kojeg smo koristili. Prezentirano je 250 pozicija prošle godine od čega smo imali sto posto zaposlenost", dodao je Kadić.

"Mislim da je manifestacija Virtualni dan karijera puno bolji način  prezentacije, jer u tradicionalnom načinu oglašavanja samo posjetioci u konkretnom gradu imaju priliku da dobiju informaciju, a kroz ovakvo učešće ljudi imaju priliku da uregionu saznaju nešto više o aktivnostima pojedinih izlagača", rekao je Mirza Jusufović, predstavnik njemačke organizacije GIZ koja je partner sajma za BiH.



"Nije bilo teško u Posao.ba prepoznati partnera i klijenta sa kreativnim rješenjima kao što je Virtualni dan karijera, jer rijetke su kompanije koje imaju tako dugo iskustvo na tržištu rada kao što ima portal Posao.ba tako da smo podržali ovaj projekat", poručio je Eldin Sarajlić, koji radi na projektu PrilikaPlus - također partner manifestacije.




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak