Dječak bez roditelja kod Alme našao drugi dom

Radiosarajevo.ba
Dječak bez roditelja kod Alme našao drugi dom


Tekst preuzet sa portala Manjine.ba.

Nakon što su u njenoj porodici na svom putu ka odrastanju boravili Miroslav i Admir, u dom porodice Đukić u Bijeljini došao je prije pet godina tada petogodišnji dječak kojeg ćemo u tekstu zvati Goran. U početku je Goran bio povučen i uplašen dječak, a danas sa tetkom Almom, kako zove svoju udomiteljicu, te njenim mužem, sinom i snahom živi kao aktivni član porodice.

30 porodica zainteresirano za udomljavanje

Bijeljinska porodica Đukić jedna je od 12 porodica u tom gradu koja trenutno u svom domu udomljava djecu bez roditeljskog staranja, dok je još 30 porodica zainteresirano za udomljavanje. Za udomljavanje još jednog djeteta zainteresirana je i Alma koja nam kaže da joj je zadovoljstvo brinuti o djeci i odgajati ih. Mali Goran nakon pet godina provedenih kod Alme dio je porodice, nju zove tetka, a njenog sina Peđu rođakom.

''Mi Goranu ništa ne krijemo. Zna da mu nisam mama, ali me je prihvatio kao majku a i ja se prema njemu ponašam kao prema svom sinu'', priča Alma Đukić za portal zasvakodijete.ba.

''Želja nam je da ga odškolujemo i izvedemo na pravi put''

''On je divno dijete, član je naše porodice i bit će s nama do svoje 18 godine. Želja nam je da ga odškolujemo i izvedemo na pravi put, da se zaposli i osnuje svoju porodicu, kao što je bio slučaj i s Peđom. Šta će biti dalje, to ne zavisi samo od nas, i tako je uostalom i u svim drugim porodicama'', priča Alma koja je podnijela zahtjev da prihvati još jedno dijete bez roditeljskog staranja.

Foto: Zasvakodijete.ba

''Zašto da ne? Imam znanje, imamo dovoljno prostora za još jedno dijete kojemu možemo pružiti do mi da se osjeća kao u svojoj porodici'', kaže Alma.

Dječak je bio žrtva fizičkog nasilja

Socijalna radnica Darinka Todić koja brine za Gorana u Centru za socijalni rad u Bijeljini kaže da se dobro uklopio u porodicu Đukić. Pod nadzor Centra došao je iz nefunkcionalne porodice gdje je otac završio u zatvoru, a majka imala problem s alkoholom. Sve je kulminiralo nakon što je Centru prijavljeno fizičko nasilje nad njim.

U BiH su nedavno u organizaciji UNICEF-a održani okrugli stolovi kao dio napora da se prepoznaju problemi i usaglase preporuke za transformaciju ustanova za djecu bez roditeljskog staranja uz dijalog predstavnika vlasti sa relevantnim stručnjacima u oblasti socijalne zaštite i dječijih prava i profesionalcima koji rade u ustanovama za smještaj djece.

''Kada je doneseno rješenje o preuzimanju brige nad Goranom, dječak je bio u izuzetno teškom stanju i pod šokom. Sreća je pa smo imali mogućnost smještaja u udomiteljsku porodicu gdje se on odlično oporavio. Bilo bi vrlo loše da je u takvom stanju morao ići u instituciju za smještaj djece bez roditeljskog staranja'', priča socijalna radnica Darinka Todić. Dodaje kako je svjesna da u za određenim slučajevima postoji potreba za smještanjem u institucije, ali kako smatra da su udomiteljske porodice jedno od najboljih rješenja.

''Nerijetko imamo problema s djecom koja odu u instituciju, odvoje se od porodice, poznanika i prijatelja, i onda kada se vrate teško se uklapaju. Ovako djeca smještena u udomiteljskim porodicama održavaju kontakt s oba ili jednim od roditelja ili članova porodice, ostaju u poznatoj sredini, idu u školu i žive u porodicama čiji su praktično članovi'', kaže Darinka Todić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak