'Diskriminacija i ja' - lične priče o životu na margini

Radiosarajevo.ba
'Diskriminacija i ja' - lične priče o životu na margini

Živimo u realnosti u kojoj su stereotipi, predrasude, odbacivanje i neprihvatanje različitosti gotovo dio svakodnevnice. Povodom 10. decembra, Antidiskriminacioni program Fonda Otvoreno društvo vam predstavlja sedam ličnih priča o diskriminaciji, odbacivanju, marginalizaciji i ličnoj borbi protiv neprihvatanja.

Sve priče će moći da se pogledaju na www.diskriminacija.ba od srijede, 12. 12. 2012., do kraja decembra.

Uprkos sumornoj stvarnosti, važno je pomenuti da se trenutno pred bh. sudovima vodi 20 predmeta za slučajeve diskriminacije po različitim osnovama i iz različitih oblasti. U odnosu na prošlu godinu, kada je AD program prvi put bio predstavljen javnosti, ove godine značajnu razliku čine (čak) tri slučaja potvrđene diskriminacije pred domaćim sudovima – na osnovu invaliditeta, vjerskog ubjeđenja i sagregacije na osnovu etničke pripadnosti.

Ukoliko se diskriminacija događa vama, ili nekom u vašoj okolini, nemojte šutjeti. Prijavite diskriminaciju – koristite zakone koji su vam na raspolaganju i nemojte pristajati na društvo stereotipa i predrasuda.

Kontaktirajte nas na info@diskriminacija.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak