Devetogodišnjak osvaja planine i sanja o 'dobroj jakni'

Radiosarajevo.ba
Devetogodišnjak osvaja planine i sanja o 'dobroj jakni'

 

Marko Budinčić, devetogodišnji Trebinjac, najmlađi je aktivni član Planinarskog društva "Vučji zub" i trenutno se priprema za pohode na Maglić i Volujak.

Kaže da se za pohod na ove planine, koje su veliki izazov i za mnogo iskusnije planinare, lako  odlučio, jer je i ranije savladavao ove uspone, a u svemu mu je instruktor otac Žarko, koji ga je i uveo u čari planinarenja, pišu Nezavisne.

"Sa pet godina sam se sa ocem najprije popeo na planinu Leotar iznad Trebinja i kada sam u podnožju vidio grad i koliki sam uspon prevalio, shvatio sam da je planinarenje nešto najljepše na svijetu", priča Marko.

Njegov najveći podvig je bilo penjanje na vrh planine Prekornice, kod Danilovgrada (Crna Gora), sa 1.927 metara nadmorske visine, na koju se po snježnom nevremenu i velikoj hladnoći popeo krajem februara ove godine. U pohod je krenuo sa ocem Žarkom, koji je u ovom poduhvatu sina zavezao planinarskim konopcem za sebe kako bi mogao reagovati ako se nešto dogodi.

"Ništa se nije dogodilo, osim što su od 40 odraslih planinara neki htjeli odustati, ali ih je bilo sramota zbog mene", kaže hrabri Marko i dodaje da tajna dobrog planinarenja nije u kondiciji koliko u vještini, spremnosti, načinu oblačenja za pojedine planinske vrhove.

Kaže da ima dobre gojzerice i pantalone, ali mu nedostaje dobra jakna, koja je izuzetno skupa i o kojoj sanja, računajući malo i na pomoć bake, djeda i naravno roditelja.

Kondiciju, objašnjava dalje, održava svakodnevno i to tako što dva puta nedjeljno ide i na treninge borilačke vještine džijudžicu, gdje već osvaja zlatne medalje. Kada nema treninga, sam sebi improvizuje kondicione vježbe. Ovaj inače odličan đak Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Trebinju kaže da bi volio da je više njegovih drugova i drugarica zainteresovano za planinarenje i da sanja da svoju nekoliko godina mlađu sestru, kada poraste, on vodi u sličnu avanturu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak