Deset kišnih dana za normalno snabdijevanje vodom

Radiosarajevo.ba
Deset kišnih dana za normalno snabdijevanje vodom


Nakon što je mjesecima slab pritisak vode u noćnim satima, u nedjelju je pritisak bio oslabljen i po danu. Razlog je, kako kažu u KJKP Vodovod i kanalizacija je nestašica vode.

Redukcije, odnosno smanjenje pritiska u noćnim satima je konstantna mjera, koju preduzeće primjenjuje radi obezbjeđenja punjenja rezervoara.

"Nema dovoljno vode sa rezervoara i sve što mi preko noći napunimo to se potroši i tako dolazi do obaranja pritiska, a viši spratovi ostaju bez vode. Jedini uzročnik je nestašica vode, Bačevo nema dovoljno vode i to je osnovni problem", rečeno nam je u KJKP Vodovod i kanalizacija.

Kako su istakli, iako je kiša proteklih dana padala u Sarajevu, to nije bilo dovoljno da se popravi stanje u snabdijevanju.

"Nama kiša treba padati deset dana da bi se popravilo stanje", kazali su nam u Vodovodu te apeluju na građane da se voda koristi racionalno.

Gubici vode zbog infrastrukture su 70%

Veliki problem je i zastarjel sistem, te su gubici vode svake godine sve veći.

"Sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na vodovodnoj mreži, prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti i dotrajalosti sistema, nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina. Gubici vode su, iz godine u godinu, u stalnom porastu, te gruba procjena iznosi oko 70%", rekla je za naš portal Mirjana Trifunović glasnogovornica KJKP.

Ona je dodala da je potrebno hitno početi sa obnovom vodovodnog sistema, za šta imaju izrađeni projekti.



Smanjen pritisak

Vodosnabdijevanje u toku noćnih sati (23:30 - 05:30) pod smanjenim pritiskom će biti u djelovima grada od Dolac Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj polje, Neđarići, Alipašino polje, Breka, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Grdonj, Baruthana, Brusulje, Soukbunar, Kovačići i Hrasnica, saopšteno je iz KJKP Vodovod i kanazliacija.

Zbog izvođenja radova na popravljanju kvarova na vodovodnoj mreži, dana 15. oktobra 2012.g. u terminu od 09:00 do 16:00 sati, doći će do poremećaja u vodosnabdijevanju ulica: Omladinska, Gorana Čišića, Spomenik, Hadži Mustafe Penjave, Lepenička, Igmanskog bataljona, Mali Kačanik, Logavina, Hladivode, Rogina, Nikole Šopa, Vase Butuzana, Ive Andrića, Soukbunar i A.B. Šimića.

Kako je saopšteno iz Vodovoda funkcionisanje kanalizacione mreže je uredno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak