Daviddi: Učiniti više za čišćenje zemlje od mina

Radiosarajevo.ba
Daviddi: Učiniti više za čišćenje zemlje od mina


Osmog decembra 2005. godine Generalna skupština UN-a proglasila je četvrti april Međunarodnim danom podizanja svijesti o opasnostima od mina.

Dan podizanja svijesti poziva članice UN-a i drugih organzacija da pojačaju napore za razvoj borbe protiv mina u državama gdje mine i eksplozivne naprave predstavljaju ozbiljnu prijetnju za sigurnost civilne populacije.

Povodom Međunarodnog dana podizanja svijesti o opasnostima od mina i podrške protivminskom djelovanju, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi je izjavio:

"Uklanjanje opasnosti od mina je ključan poduhvat kojim se unapređuje mir, omogućava razvoj i spašavaju ljudski životi. Evropska unija je snažno predana pružanju pomoći BiH u eliminaciji ove prijetnje i obezbjedila je značajnu finansijsku podršku protivminskom djelovanju. Od 1996. godine, na području cijele BiH, provedeno je 55 projekata koje je finansirala EU u vrijednosti od skoro 39 miliona eura. Ovaj iznos reflektuje važnost koju EU pridaje ovom problemu.

Ali, potrebno je više učiniti kako bi se ostvario cilj čišćenja zemlje od mina do 2019. godine i povećanja sigurnost bh. građana. Izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2012. godinu navodi da je postignut određeni napredak u provedbi Strategije protivminskog djelovanja, ali neka područja jos uvijek nisu očišćena. Potrebna je revizija Strategije protivminskog djelovanja za 2009-2019. i usvajanje novog Zakona o protivminskom djelovanju kako bi se adekvatno riješila pitanja odgovornosti za prikupljanje finansijskih sredstava, administrativnih i upravljačkih kapaciteta i koordinacije aktivnosti deminiranja."

Za obilježavanje 14. godišnjice Sporazuma o zabrani mina, Međunarodna kampanja za zabranu mina sa partnerom Fundacion Arcangeles pokrenuli su ove godine akciju "Posudi svoju nogu".

Uzmite učešće u kampanji zajedno sa svojim prijateljima i porodicom i budite dio globalne akcije "Posudi svoju nogu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak