Darko Rundek: Koncerti u CDA su bili za pamćenje

Radiosarajevo.ba
Darko Rundek: Koncerti u CDA su bili za pamćenje

Za biografiju Darka Rundeka Knjigom o pjesmama: Rundek, između ostalih autor Ante Perković odabrao je pjesme Sanjam, Plavi avion, Apokalipso, Senor, Highlander, Šal od svile. Upravo one za koje teško da se može naći neko ko ih nije čuo.

Kultni muzičar iz Zagreba već godinama živi u Parizu. U telefonskom razgovoru za Dnevni avaz Rundek je rekao kako često ponavlja da ga sarajevska publika najbolje razumije. Stoga nije ni čudo zašto je baš Rundek odabran za prvi koncert povodom obnavljanja nekadašnje CDA scene u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Darko Rundek i Cargo trio nastupit će 7. i 8. februara u 21 sat i ovim koncertima dati "novi stari sjaj" CDA sceni ili Centru društvenih aktivnosti. Želja za obnavljanjem koncertnih aktivnosti ovog teatra logična je onima koji poznaju fascinantnu historiju nekadašnjeg kultnog i omiljenog okupljališta mladih u Sarajevu, što zasigurno nije strano pjevaču koji je karijeru započeo 70-ih godina u zagrebačkom Haustoru.

"Bili smo na CDA sceni kao Haustor prije "sto godina". Scena je bila crna, finih dimenzija, dvorana koja mnogo dobro zvuči i ima dobre proporcije. Fin je raspored. Recimo, kad se umoriš, sjedneš i popiješ pivo", prisjetio se Darko Rundek.

Sjećate se kada ste prvi put nastupili na ovoj sceni?

"Ne znam tačno kada je to bilo. Bilo je nekoliko koncerata, dva ili tri čak. Posljednji je bio, možda, 1988. godine."

U kakvom su Vam sjećanju ostali?

"Odlični su bili. Sigurno koncerti za pamćenje. Barem meni, a nadam se i tadašnjoj publici."

Recite nam šta se generalno promijenilo od tadašnjih nastupa do ovih danas.

"Ne vidim ogromnu razliku. Publika je možda tad bila malo opuštenija. Sada nakon svih ovih nedaća koje su se desile u međuvremenu ima malo manje optimizma, ali na koncertima se ipak to ne osjeti previše. Tu su svi podjednako bogati i veseli i zajedno nabijeni energijom."

Volite koncerte u Sarajevu. Šta je to toliko posebno?

"To je raja. Nakon svih ovih godina postali smo veliki prijatelji i mislim da to nije samo riječ kod mene već i kod drugih muzičara."

Je li istina da ćete nam svirati i pjesme s novog albuma?

"Mi smo sada negdje između Plavog aviona i sljedećeg albuma koji bi trebao izaći uskoro. Svirat ćemo to i one pjesme koje ne smijemo zaobići jer publika živi od tih nekoliko naših pjesama, kao što su Ruke, Apokalipso... Ruke su čak jedna od onih zbog kojih mi bude žao što su neke druge ostale u sjeni i nisu postale hitovi. Tako da sviramo i nekoliko pjesama koje su nepravedno ostale u sjeni kao što je Štrajk Željezničara. Osim toga, koristimo i neke nove sprave i novi zvuk koji ćemo, također, otkriti na koncertu.

 

Iako ste godinama prisutni na muzičkoj sceni, ipak moram Vas pitati strepite li ikada od reakcije publike?

"Kad smo bili posljednji put u Srbiji, publika je sve odlično primila. Tako da - ne."

Šta ćemo imati priliku čuti na novom albumu? I čime se još trenutno bavite?

"Trenutno radim dva livea i muziku za jedan film. A Rundek je uvijek drugačiji, a opet uvijek isti. Šta da vam kažem. Nove pjesme, novi repertoar, ali opet stari Rundek."

Svojevremeno su u CDA nastupale najveće grupe s naših prostora, EKV, Rambo Amadeus, Azra, Laibach, Obojeni program, Oktobar 1864... Da Vi birate ko će prvi nastupiti, ko bi to bio?

"Prije svega, to što sam ja prvi za mene je velika čast. S obzirom na to da EKV više ne postoji, a Rambo još jaše sto na sat, on bi bio pravedna odluka."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak