Danis Tanović s Prtljagom na festivale

Radiosarajevo.ba
Danis Tanović s Prtljagom na festivale

Kratki igrani film bh. oskarovca "Prtljag" uvršten je u takmičarski program dva prestižna festivala kratkog filma.

"Prtjag" će prvo biti prikazan na 21. izdanju Flickerfesta u Sydneyu u Australiji. Flickerfest je jedini australijski festival kratkog filma sa međunarodnom takmičarskom selekcijom, a njegov značaj dodatno potvrđuje i činjenica da spada među rijetke festivale čiji se učesnici kvalifikuju za nagradu Američke (Oscar) i Britanske filmske akademije (BAFTA).

Također, "Prtljag" će biti prikazan i u takmičarskoj selekciji Međunarodnog festivala kratkog filma Clermont-Ferrand, koji važi za najznačajniji festival takve vrste u svijetu. Clermont-Ferrand je nakon Cannesa drugi najveći filmski festival u Francuskoj, a svake godine privlači više od 120 hiljada posjetilaca i 2500 filmskih profesionalaca.

Kratki film "Prtljag" priča priču o Amiru, koji se nakon što je bio u inostranstvu dugi niz godina vraća u Bosnu i Hercegovinu, kako bi se pobrinuo za posmrtne ostatke svojih roditelja. Oni su ubijeni u ratu, ali njihova tijela još uvijek nisu pronađena. Amir odlučuje da posjeti i svoje rodno mjesto. Tamo, pored uništene kuće pronalazi i zaboravljenog prijatelja, kao i one koje znaju o njemu više nego on sam.

Ovaj film nastao je u okviru projekta "perFiducia" koji je pokrenula Inesta SanPaolo. Projekt je nastao prije četiri godine s ciljem da ispriča skrivene priče Italije, kako pojedinačne tako i zajedničke, sa ciljem da svjedoči o optimizmu koji prožima rad, istraživanje i izume.

Filmom "Prtljag" Intesa SanPaolo proširila je perFiducia projekt izvan granica Italije u želji da proširi opsege kulturalne razmjene sa zemljama unutar okvira svog poslovanja. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak