Ako se ne promijeni trenutni odnos prema kulturi, ni filmova više neće biti

Radiosarajevo.ba

Danis Tanović je danas stigao na sarajevski aerodrom. Sa prestižnog 66. Berlinalea Tanović se vraća sa dvij nagrade, prestižnim Grand Prix Srebrnim medvjedom, te nagradom nezavisnog žirija - nagradu kritike FIPRESCI.

"Sretni smo i veseli. Glumci već ‘luduju’. Bit će ovo jedan dug dan. Bilo je divno. Nismo se nadali da će se sve ovako završiti. Dugo mi je trebalo da nađem način da ispričam tu priču. U jednom trenutku skoro i odustao", rekao je Tanović, dodavši da je rijetko bio zbunjen, no sinoć je ostao bez teksta.

Tanović je bio i oduševljen i reakcijom Meryl Streep, koja mu je "rekla toliko lijepih stvari, te da je film u stilu Čehova".

Ujedno su mu pjevali i sretan rođendan

Nakon odličnog uspjeha na Berlinaleu: Danis Tanović stigao u Sarajevo! 

Pogledajte kako je Danis Tanović dočekan na sarajevskom aerodromu! (VIDEO)

Danis Tanović Srebrnog medvjeda predao ocu, a on ga proslijedio glumcima (VIDEO)

"Potrebno je promijeniti taj stav, da se kultura tretira drukčije, pogledajte kako ste sretni zbog dobrih vijesti. Čovjek samo čita loše vijesti, a treba insistirati na onim dobrim. Ima lijepih stvari. Clive Owen je rekao da će doći u Sarajevo, a Meryl da će pobjeći ovdje ako pobijedi Trump", dodao je Tanović.

Osvrnuo se i na trenutnu kulturnu situaciju u BiH, tvrdeći da ako se ovako nastavi, ni filmova više neće biti.

"Mi još ne znamo ko nam je ministrica, znamo da ide na kosidbu u Kupres, a kad se pojavi trebamo s njom popričati zašto su smanjili novac za kulturu", izjavio je on.

No, kako se već razgovor odužio, umorni Tanović je lijepo i kroz humor zamolio novinare da idu na ručak, jer bi želio da se pozdravi sa roditeljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak