Dan policije Kantona Sarajevo će biti 6. april

Radiosarajevo.ba
Dan policije Kantona Sarajevo će biti 6. april


Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je prekinuta 15. maja, zastupnici su s 24 glasa ZA i sedam suzdržanih glasova usvojili odluku kojom će se ubuduće 6. april slaviti kao Dan policije KS, javila je Fena.

Prošle godine ista odluka bila je pred zastupnicima, a tada je utvrđeno da će se Dan policije slaviti 29. augusta uz obrazloženje da je na taj datum 1189. godine potpisana Povelja Kulina bana koja je najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke povijesti.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je zatražio da se 6. april podrži kao Dan policije napomenuvši da je to želja 1.300 policijskih službenika te da stoga niko nema pravo da se protiv njihovoj želji.

Iako je na sjednici istaknuto da je i 29. august važan dan za BiH, rečeno je taj datum ipak nije usko vezan za policiju Kantona Sarajevo. Napomenuto je da se ne treba polemizirati koji je datum važniji, ali je potrebno podržati želju policijskih službenika.


Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac također je istaknuo da se 6. april trebao ispoštovati kao želja policije da taj datum slavi kao svoj rođendan.

"Sve što sam radio kao zastupnik u opoziciji radim i sada kada sam ministar. I prošle godine u funkciji zastupnika zalagao sam se da 6. april bude Dan policije i molim vas da ovu odluku vežete samo za želju policijskih službenika i ništa više", zaključio je Pećanac, a javila Fena.

Usvajanjem Odluke o utvrđivanju Dana policije 6. april bit će obilježavan kao dan kantonalne policije Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak