Dan planete Zemlje: Zaštititi prirodne resurse i podići svijest o opasnostima koje prijete okolišu

Radiosarajevo.ba
Dan planete Zemlje: Zaštititi prirodne resurse i podići svijest o opasnostima koje prijete okolišu

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša. 

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planete Zemlje, javlja Fena.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.  

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština UN-a proglasila je 22. aprila međunarodnim Danom planete Zemlje. 

Dan planete Zemlje obilježava se i u našoj zemlji, a sve u cilju zaštite prirodnih resursa te podizanja svijesti o opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.  

Danas će ambasadori Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, zajedno s učenicima s područja Mostara, aktivistima za zaštitu okoliša i predstavnicima Gradske uprave u Mostaru, sakupljati otpad u Blagaju i na taj način obilježiti Dan planete Zemlje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak