Dan Mladosti nekadašnje SFRJ

Radiosarajevo.ba
Dan Mladosti nekadašnje SFRJ

U nekadašnjoj SFRJ svake godine 25. maja slavio se Dan mladosti, kada se obilježavao i rođendan Josipa Broza, iako je drug Tito rođen 7. maja.

Dan je to kada se na stadionu JNA u Beogradu (stadion Partizana) održavao slet, tokom kojeg je drugu Titu uručivana štafeta mladosti - simbol ljubavi i odanosti liku i djelu predsjedniku SFRJ.

Titovi poklonici, naime, tražili su način da ga daruju povodom rođendana, a vođa se dosjetio da bi kroz nošenje štafete uvezao mladu generaciju cijele zemlje u jednoj ideji. Štafeta mladosti, koja je uvedena 1945. godine, umjetnički je dizajnirana palica koju su, od ruke do ruke, prethodna dva mjeseca nosili najzaslužniji omladinci širom Jugoslavije. 


Posljednja štafeta uručena je Josupu Brozu 1979. godine. Nakon Titove smrti 4. maja 1980. godine štafeta je i dalje nošena rukama omladinaca, a za Dan mladosti predavala se predsjedniku Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije, takođe u sklopu sleta u Beogradu. Tako je bilo do 1988. godine, kada je održan posljednji slet.  



Povodom 120 godina od rođenja Josipa Broza Tita, Liga antifašista Jugoistočne Evrope je organizovala je nošenja Štafete bratstva-jedinstva koja je prošla i gradovima Bosne i Hercegovine, gdje je svečano dočekana i ispraćena kako bi stigla u Muzej 25. Maj u Beogradu. Štafetu u ime svih antifašista ex-Yu nosi 19-godišnja Bišćanka Nerma Halavać, koja će pronijeti štafetu sve do Kuće cvijeća.

Inače, ove godine je organizovano nošenje dviju štafeta, istočne - koja će svoj put preći preko Crne Gore, Srbije i Makedonije i zapadne - koja će proći kroz gradove Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Društvo Josip Broz Tito Sarajevo svečano će obilježiti 25. maj, ali se neće priključiti štafetama mladosti kojima se obilježava ovaj dan, jer kako puručuju: Istinu o Titu širimo bez štafete. 

Tako će Društvo Josip Broz Tito Sarajevo u petak u 11 sati organizirati tradicionalno okupljanje antifašista ispred Titove biste u kampusu Univerziteta u Sarajevu (bivša kasarna Maršal Tito), gdje će biti položeno cvijeće, dok će prigodan program izvesti učenici OŠ "Isak Samokovlija" iz Sarajeva.

Sekretar Društva Dževad Kapetanović naveo je da će u 19 sati u BKC-u biti održana svečanost, gdje će se zvanicama obratiti zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, a učestvovati više muzičkih sastava, hor RKUD Proleter, hor OŠ Isak Samokovlija, glumac Izudin Bajrović i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak