Dan kada je Ničija zemlja dobila Oscara

Radiosarajevo.ba


Danis Tanović, bosanskohercegovački režiser, na današnji dan, 24. marta 2002. godine u hollywoodskom Kodak teatru podigao je zlatnu statuu Američke filmske akademije.

Njegov film Ničija zemlja pobijedio je u veoma jakoj konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina).

Danisu Tanoviću nagradu su uručili proslavljeni holivudski glumci Sharon Stone i John Travolta. Prilikom preuzimanja nagrade Tanović se zahvalio producentima, saradnicima, svojoj ženi, a Oscara posvetio svojoj domovini.

O Danisu Tanoviću...

Danis Tanović rođen je 20. februara 1969. godine u Zenici. Studirao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu koju prekida zbog ratnih dešavanja u našoj zemlji, a u prve dvije godine rata bio je zadužen je za filmsku arhivu tadašnje Armije Bosne i Hercegovine. Studij nastavlja 1994. godine u Belgiji na filmskoj školi INSAS. Njegov prvi igrani film, za koji je i napisao scenario, bio je upravo Ničija zemlja.

Osim ovog, Oscarom nagrađenog filma, Tanović je snimio filmove L'Enfer (Pakao), Triage i Circus Columbia, kratki te  kratki dokumentarac L'Aube, segment za film September 11, kao i kratki igrani film Prtljag.

Njegov posljednji film Berači željeza dobio je Srebrnog medvjeda na Berlinaleu, a glavni glumac Nazif Mujić dobio je Medvjeda za najboljeg glumca.

Ničija zemlja...

Priča je to o tri vojnika u jeku ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini. Igrom slučaja u istom rovu se nađu srpski vojnik Neno, Bosanac Čiki i drugi bosanski vojnik Cera koji leži na odskočnoj mini. Dok Čiki i Neno verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, u pomoć im priskače časnik UNPROFOR-a, ugrožavajući svoj položaj...

Osim Oscara, film Ničija zemlja dobila je nagradu za najbolji scenarij Evropske filmske asocijacije, Zlatni globus za najbolji strani film, Zlatnu palmu, te nagrade na festivalima u Chicagu, Oslu, Sao Paolu, Motovunu i Sarajevu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak