Dan bijelih traka: Solidarnost s prijedorskim žrtvama

Radiosarajevo.ba
Dan bijelih traka: Solidarnost s prijedorskim žrtvama


Bosna i Hercegovina danas, 31. maja 2013, obilježit će 21 godinu sjećanja na žrtve nacističke prakse kojima je u Prijedoru, u maju 1992, naređeno, putem opetovanog radijskog proglasa, da ako nisu Srbi, svoje kuće obilježe bijelim plahtama, a ruke bijelim trakama. Bio je to početak masovnih progona i pokolja, strahovitoga zločina u zloglasnim logorima prijedorskoga područja: Omarske, Keraterma, Trnopolja.

Prijedor će danas, zajedno sa većim dijelom ove zemlje te regijom (Grad Zagreb pozvao je građane da na svoje prozore danas postave bijele plahte, op.a.) obilježiti 'Dan bijelih traka'.

U 14 h, na skupu u Prijedoru, iskazat će se solidarnost sa žrtvama masovnih zločina počinjenih u tom gradu, ali i širom BiH. Prisutni će pokazati svoje protivljenje segregaciji i ostalim formama diskriminacije, noseći bijelu traku oko ruke, a posebna pažnja skrenut će se na mlade žrtve protekloga rata.

„Ne želimo dozvoliti da se ratni zločini i stradanja civilnog stanovništva i dalje koriste kao hipoteke za održavanje etničkih tenzija i strahova, a kroz njih za opstanak nacionalističkih partija na političkoj sceni u BiH. Došlo je vrijeme da ujedinjeni stanemo iza jedne ideje, te da pošaljemo jasnu poruku bh. društvu i regionu, na koju se već predugo čeka“, poručeno je na FB stranici događaja.

Podsjećajući na probleme s lokalnim vlastima (Prijedor je u Republici Srpskoj, op.a.) koje žrtvama ne dopuštaju pravo na sjećanje, istaknuto je: „Nemoralna praksa lokalnih vlasti u navedenom gradu se, kroz ignorisanje zločina i zahtjeva za postavljanje spomenika žrtvama, nastavlja već 20 godina. Neka 2013. godina bude prekretnica!

Naredbu o obilježavanju nesrba u Prijedoru, u maju 1992, izdao je opštinski krizni štab na čijem je čelu bio Milomir Stakić, osuđen od strane Haaškog tribunala na 40 godina zatvora. Pored njega, za prijedorske zločine osuđeni su i Zoran Žigić. Duško Tadić, Mlađo Radić, Darko Mrča, Duško Sikirica, Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos, Predrag Banović. Zatim, Drago Radaković, Draško Krndija, Željko Bulatović, Siniša Teodorović, Radoslav Knežević, Zoran Gajić, Ismet Žerić.

Stavite danas bijelu traku. Dajte glas protiv fašizma.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak