Damiru Šagolju prva nagrada na World Press konkursu

Radiosarajevo.ba
Damiru Šagolju prva nagrada na World Press konkursu

Sarajevski foto-reporter Damir Šagolj, koji je svoju internacionalnu karijeru izgradio radeći za agenciju Reuters, upravo je osvojio prvu nagradu na foto - konkurs World Press Photo 2012 u konkureniciji Daily life. Na konkursu je učestvovalo 5247 fotografa iz 124 različitih zemalja, sa 101 254 fotografija.

Šagolj je nagrađen za svoju fotografiju ' North Korea' koju je snimio u Pjongjangu, 5. oktobra 2011. godine, a prikazuje kako grad slavi sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila. 

Druga nagrada u kategoriji 'Daily life' pripala je norveškom fotografu Johnny Haglundu, dok je treću nagradu osvojio Paolo Woods, fotograf iz Holandije.

Damir Šagolj je studirao na Državnom energetskom univerzitetu u Moskvi. Paralelno s tim, pohađao je časove na Moskovskoj državnoj akademiji za film. Godine 1991. vraća se u Sarajevo i počinje raditi kao asistent-fotograf u studiju PhotoDesign. Tokom rata potpisuje prvi fotonovinarski ugovor u Pres agenciji Sipa, a 1996. godine pridružuje se Reutersu. Novinske priče i reportaže objavljivao je u mnogim novinama i magazinima: Time, Newsweek, Paris Match, Life, Der Stern, Der Spiegel, The New York Times, The Washington Post, a kao foto-reporter pokrivao je najznačajnije vijesti i događaje sa svjetskih ratišta.

Opširnije o konkursu pročitajte ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak