Da li ste već gledali Zagora na TV ekranu? (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba

Za-Gor-Te-Nay, šumski duh sa sjekirom, jedan je od najpopularnijih strip junaka na našim prostorima.

Zagor je talijanski strip Bonelli kuće, jedan od najpopularnijih strip junaka na području bivše Jugoslavije. Strip su kreirali scenarist Guido Nolitta i crtač Gallieno Ferri, a prvi broj izlazi u Italiji 1961. godine.

Zagor je pustolovni strip s velikom dozom horora i fantastike. Guido Nolitta (Guido Nolitta je, inače, pseudonim Sergia Bonellia, sina Giana Luigija Bonellija, osnivača firme Bonelli Comics i kreator Texa) Zagora je zamislio kao avanturistički strip u kojem je sve moguće. Očito je ta koncepcija pustolovnog stripa uspješna, budući da se Zagor svrstava kao drugi najuspješniji talijanski strip, odmah uz bok Texu

Postoje mnogi primjeri u kojima se vidi Nolittino iskrivljavanje činjenica, radi postizanja avanturističkog efekta. Tako Darkwood, šuma u centru Pensillvanie, ima ogroman broj lijana po kojima se Zagor savršeno kreće u najboljim manirima Tarzana, kao i živi pijesak, puške i pištolji ne pripadaju svojim historijskim periodima, Indijanci nerijetko nasjedaju na trećerazredne mađioničarske trikove… Sličnost s Tarzanom je očita i u Zagorovu kriku. Za razliku od Tarzanova Aaaaaaaa, Zagorov krik je Aaaaaaahhhhyaaaaaakkkkk! Na našim prostorima je čak bio i reklamiran kao Tarzan iz Darkwooda. 

Zagor je ogromnu popularnost doživio u bivšoj Jugoslaviji, dosegavši kultni status. Nerijetko se Zagor spominjao u pjesmama ovdašnjih izvođača. U periodu od nekih 44 godina izdavanja Zagor je doživio 925 izdatih primjeraka, u raznim edicijama raznih izdavača. Ta neupitna popularnost ne jenjava ni danas. 

Naravno, Zagor je bio popularan i u drugim zemljama te je u Turskoj 1971. godine o njemu snimljen dugometražni igrani film! Punog naziva Zagor Kara Bela film je snimljen 1971. godine. Uloženo je u njega dosta - brojni statisti, kostimi, scenografija... Film je zabavan, a pogotovo Zagorov prijatelj Chico, koji kao da je izašao iz stripa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak