Da li ste se ikada zagledali u 'gorske oči' Zelengore? (FOTO+MAPA)

Radiosarajevo.ba

Zelengora je izgledom možda i najnježnija i najpitomija bosanskohercegovačka planina te u svojim njedrima krije mnoge ljepote.

Obiluje bogatstvom flore i faune, a u tome prednjači Perućica, jedina prašuma Evrope.

Dom je bistrih glacijalnih jezera znanih kao "gorske oči": Crno, Bijelo, Orlovačko, Borilovačko, Kotlaničko, Štirinsko, te Kladopoljsko jezero, kao i Gornje i Donje bare, a kuriozitet je da se sva jezera nalaze između 1.380 i 1.650 m nadmorske visine.

Loading...


Na Zelengori postoji oko 2600 vrsta biljaka, od kojih su najznačajnije bosanska čekinjuša, bosanski kaćun, ilirska krčagovina, dinarska večernica, te endemska biljka, uskolisni zvončac, karakterističan za kanjon rijeke Sutjeske, koja Zelengoru dijeli od planina Maglić i Volujak. Zelengora je, naravno, poznata i po svojim bogatim šumama, uglavnom bukovom, hrastovom i smrčinom, ali nerijetko i jelovom, i borovom, te, čak, i pokojim stablom divlje trešnje, tise i rijetkog javora gluhača. Zelengora ima i bogat životinjski svijet, od raznih guštera i žaba, surih orlova, sivih sokolova, sova, do najrjeđih evropskih zmija otrovnica, planinskog šargana, u narodu poznatog kao žutokrug. S obzirom na prostranstva skoro netaknute divlje prirode, na Zelengori žive i krupni sisari, čije su populacije na ovom prostoru među najbogatijima u Evropi. Izdvajaju se: vukovi, medvjedi, divlje svinje, srne i divokoze. 

Nova bitka za Sutjesku

Kompleks Zelengore dio je Nacionalnog parka Sutjeska, najstarijeg i vjerovatno najpoznatijeg u našoj zemlji. Tu se odigrala i poznata Bitka na Sutjesci, 1943. godine, kada su partizani pretrpjeli ogromne gubitke. U bici je poginuo i narodni heroj Sava Kovačević, čiji se grob i spomenik, koji je u vrlo jadnom stanju, nalaze na putu prema Donjim barama.

No, predstoji, izgleda, i nova bitka za Sutjesku. Unutar Nacionalnog parka Sutjeska, na rijekama Hrčavki i Sutjesci planira se gradnja hidroelektrana, što za direktnu posljedicu može imati devastaciju eko sistema i potencijalni nestanak biljnih i životinjskih vrsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak