Crveni križ Federacije BiH obilježava Svjetski dan prve pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Crveni križ Federacije BiH obilježava Svjetski dan prve pomoći

Pod motom "Prva pomoć i sport", u svijetu se danas, 14. septembra obilježava Svjetski dan prve pomoći. Cilj je podizanje svijesti o važnosti poznavanja i pružanja prve pomoći na sportskim manifestacijama, takmičenjima i treninzima. U prošloj godini Crveni križ Federacije BiH osposobio je više od 38.000 građana iz pružanja prve pomoći.

Poseban akcenat stavljen je na značaj prve pomoći na sportskim terenima upravo zbog Ljetnih Olimpijskih igara 2024, koje su održane u Francuskoj, a gdje su timovi prve pomoći Crvenog križa imali značajnu ulogu te su bili odgovorni za zdravlje kako učesnika tako i posjetilaca.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) je vodeći svjetski učitelj i pružatelj prve pomoći više od 100 godina.

Predizborna kampanja u BiH: Draško Stanivuković optužio protukandidate da su mu ukrali - slova

Prva pomoć je osnovna vještina koja može pružiti učinkovite i brze intervencije kako bi se smanjile povrede i patnja te poboljšale šanse za preživljavanje osobe u određenoj situaciji.

U skladu sa najnovijim međunarodnim standardima, po riječima sekretara Crvenog križa Federacije BiH Daniela Tučića, Crveni križ Federacije BiH konstantno radi na prilagođavanju programa obuka i materijala te jačanju i edukaciji svog kadra u toj oblasti.

Crveni križ obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Daruj krv, daruj plazmu, spasi život

"Samo u prošloj godini Crveni križ FBiH osposobio je više od 26.000 vozača iz pružanja prve pomoći. Educirano je oko 2.000 radnika, a kroz radionice, predavanja i treninge educirano je više od 10.000 učenika osnovnih i srednjih škola", kazao je Tučić.

Također, dodao je, tokom prošle godine certificiran je još 131 predavač instruktor, ljekar i volonter iz prve pomoći. Među njima je veliki broj ljekara različitih specijalizacija, medicinskih sestara i tehničara koji su uključeni u program prve pomoći.

"Posebno smo ponosni na naše predavače volontere, koji godinama ulažu svoje vrijeme i kapacitete u sticanje novih znanja i vještina, kako bi pravovremeno mogli djelovati, ali i educirati lokalno stanovništvo", rekao je Tučić.

Širom Federacije BiH danas će biti organizirane pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći te edukacije građana iz kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak