Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite

Radiosarajevo.ba

Poslovnim forumom, posvećenom predstavljanju i promociji Studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Colinog sistema u BiH tokom 2014. godine, održanim u Sarajevu, Coca-Cola je nastavila aktivnosti povodom obilježavanja 40 godina poslovanja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i 15 godina od ponovnog pokretanja punionice u Hadžićima.

"Coca-Cola je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svijetu, decenijama na listi najomiljenijih proizvoda svih generacija u mnogim zemljama svijeta. Jedan od razloga Coca-Coline uspješnosti sigurno leži i u našoj dubokoj integriranosti u lokalne zajednice u mnogom zemljama među koje spada i Bosna i Hercegovina.

Da ovo nisu samo prazne riječi, pokazuje Studija o socioekonomskom utjecaju našeg poslovanja u BiH tokom 2014. godine koju smo povodom dva značajna jubileja za Coca-Colu u BiH - 40 godina poslovanja u Bosni i Hercegovini i 15 godina od ponovne izgradnje punionice u Hadžićima, izradili u saradnji s uglednom međunarodnom konsultantskom kućom Steward Redqueen pod vodstvom profesora doktora Ethana B. Kapsteina. 

Studija je rezultirala konkretnim brojkama koje pokazuju naš ukupni utjecaj na bosanskohercegovačku ekonomiju, te smo tako dokumentirali značaj i doprinos koji poslovanje sistema ima u ukupnim bilansima za BiH i pokazali da je Coca-Cola bosanskohercegovačka više nego što to mnogi misle. 

Zadovoljstvo i pozitivne reakcije učesnika Foruma su nam dodatno ohrabrenje i motivacija da nastavimo da postavljamo i podižemo standarde u svim oblastima poslovanja te da zadržimo lidersku poziciju koju nosimo“, istaknula je nakon Foruma Maria Anargyrou-Nikolić, generalna direktorica Coca-Cole HBC B-H Sarajevo. 

Coca-Colin poslovni forum okupio je predstavnike ekonomskog, političkog i nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini a predstavljanjem Studije o socioekonomskom utjecaju Coca-Colinog sistema u BiH za 2014. godinu pokrenuti su razgovori o značaju doprinosa koji velike kompanije svojim uspješnim i odgovornim poslovanjem daju socijalnom i ekonomskom napretku zajednice. Učesnici okruglog stola koji je organiziran nakon predstavljanja Studije skrenuli pažnju i na značaj koju očuvanje i jačanje proizvodnih djelatnosti ima za napredak privrede. 

"Coca-Cola je poslovni sistem koji djeluje lokalno, prilagođava se lokalnoj ekonomiji i strukturama te je i njen utjecaj dominantno lokalnog karaktera. Svijet danas prepoznaje privatni sektor kao ključ razvoja svake zemlje i u tom smislu ova studija dokazuje sve sfere izuzetnog značaja Coca-Cole za ekonomiju i razvoj Bosne i Hercegovine", istaknuo je prof. Ethan Kapstein, jedan od autora studije i partner u konsultantskoj kući Steward Redqueen koja se bavi strateškim savjetovanjem.

Ujedno, Forum je bio prilika da se podstakne jačanje saradnje velikih kompanija, vlade i civilnog društva s ciljem osiguranja ne samo privrednog, već i društvenog napretka zemlje. 

"Vrlo je značajno razlikovati domaće proizvode koji su proizvedeni od domaćih sirovina i domaće proizvode koje čine uvezene sirovine. U tom smislu, u ime Vlade Kantona Sarajevo, izražavam zahvalnost Coca-Coli za doprinos razvoju bh. ekonomije i obećavam da ćemo biti na raspolaganju da u okviru naših nadležnosti stimuliramo kompanije i projekte koji razvijaju domaću ekonomiju", rekao je tokom obraćanja premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Uoči Coca-Colinog poslovnog foruma, punionicu je posjetio ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Mirko Šarović. Ministar je obišao punionicu i sastao se s upravom Coca-Cole HBC B-H Sarajevo te je iskazao zadovoljstvo rezultatima poslovanja Coca-Colinog sistema, posebno uvjetima rada i visokim standardima u sigurnosti zaposlenih koje Coca-Colin sistem provodi u Bosni i Hercegovini.  

Istaknuo je poseban značaj Coca-Colinog sistema je u sistemu proizvodnje ove robne marke kojim se podiže i ukupna vrijednost privrednog sistema BiH.

Coca-Colin sistem u Bosni i Hercegovini čine Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo, podružnica Coca-Cola Hellenic grupe, koja je odgovorna za domaću proizvodnju te kompanija Barlan B-H d.o.o., produžnica The Coca-Cola Company, koja je zadužena za promociju Coca-Colinih proizvoda.

Poslovni forum je realiziran pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske komore BiH, Asocijacije poslodavaca BiH, Američke trgovinske komore u BiH, Vijeća stranih investitora u BiH i Poslovnih novina te uz medijsko pokroviteljstvo Dnevnog avaza, Dnevnog lista, Nezavisnih novina i magazina InStore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak