Čitanje za slijepe je pravi 'izazov' za sve one koji žele istinski pomoći

Radiosarajevo.ba
Čitanje za slijepe je pravi 'izazov' za sve one koji žele istinski pomoći

Različiti "izazovi" preplavili su Facebook. Prvo je krenuo "Ledeni izazov" koji je za clj imao skretanje pažnje na problem smrtonosne bolesti nervnog sistema. Polijevanje kantom ledene vode ubrzo je estradizirano do te mjere da se zaboravilo čemu je namijenjeno. Srećom Ledeni izazov ispunio je svoj prvobitni cilj - zahvaljujući njemu prikupljeno je preko 90 miliona dolara u fond za ispitivanje bolesti. 

Uslijedio je izazov šamaranja - u kojem je učestvovalo nekoliko javnih ličnosti u BiH. Poenta je bila da se Bosanci i Hercegovci "dozovu" pred predstojeće izbore. 

Istovremeno je krenuo i "BookChallenge", u kojem su nominirani trebali preporučiti deset knjiga za čitanje...

Glas razuma na svom je Facebook profilu podijelio Zoran Ivančić (aktivista kojeg poznajemo i kao "glas iz gomile" koji je urlao "ubice!" na dočeku zločinca Darija Kordića). Ivančić je prekinuo besmisleno nabrajanje knjiških naslova, pozvavši sve da neke od njih pročitaju naglas, u akciji za slijepe Čitanje za ubuntu


Slično se desilo i s Bibliotekom za slijepe. Na svom Facebook profilu napisali su: 

"Naša dugogodišnja saradnica, poznata bh. glumica, Alena Džebo-Hećo bila je izazvana. Ali na izazov je odgovorila izazovom, koji je za razliku od svih drugih konkretan. Naime, Alena je pozvala da deset osoba pročita po deset knjiga u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH. Poziv je izazvao veliku pažnju i ljudi su se odazvali", objavila je Biblioteka za slijepe. 

To je pravi #Bookchallenge!

Ukoliko želite sa slijepima i slabovidnima podijeliti ljepotu pisane riječi, pročitajte nešto naglas i to snimite u format mp3. Sve ostalo objašnjeno je na stranici Čitanje za ubuntu koju možete naći na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak