Čist okoliš - Čista savjest: Odrasli trebaju učiti od djece

Radiosarajevo.ba
Čist okoliš - Čista savjest: Odrasli trebaju učiti od djece

Belma Rahimić, Selma Čerkezović i Alma Hebibović su dobitnice nagrade za najbolji rad u okviru kampanje Čist okoliš – Čista savjest.

Kampanju provodi Federalno ministarstvo turizma i okoliša, a danas je u njihovim prostorijama otvorena i izložba likovnih radova na temu 'Nek otpad bude u harmoniji sa tvojim okolišem' koje su radila djeca iz osnovnih škola iz Sarajeva, Zavidovića, Ilijaša, Žepče, Tuzle, Živinica, Mostara, Bihaća, Maglaja, Kiseljaka i drugih gradova. 

Autori deset najboljih radova nagrađeni su odlaskom na dvodnevni kamp u Bistričak, u okolini Zenice, u junu ove godine.2013. godine gdje su imali priliku da učestvuju u tematskim radionicama i posjete sanitarno odlagalište otpada.

Federalna ministrica turizma i okoliša Branka Đurić je naglasila da je važno učiti djecu u vrtićima i školama o odlaganju otpada i čuvanja okoliša. 


"Drago mi je da djeca uče o svojoj okolini. Imali su zadatak da urade rad na temu odlaganja otpada. Djeca imaju najveću savjest i moja poruka je da odrasle treba kažnjavati, a djecu nagrađivati, jer djeca su ta koja mogu mnogo toga naučiti odrasle", rekla je ministrica Đurić. 

Alma Hebibović, učenica sarajevske Osnovne škole 'Aleksa Šantić' je napravila svoj rad od otpadnog materijala. Jedna je od tri nagrađene učenice i svojim radom je željela ukazati da su mnoge životinje ugrožne zbog nebrige o okolini. 

"Željela sam spojiti i naglasiti zaštitu okoliša i brigu o životinjama. Trebamo štititi okolinu, jer jednog dana nećemo imati sve ovo što sada imamo", rekla nam je Alma.

Dodala je da su njeni prijatelji osviješteni, da recikliraju i da znaju kako da čuvaju okolinu. Napomenula je da svi moramo znati da smeće ne pripada gradu. 


Danas je federalno ministarstvo turizma i okoliša najavilo konkurs za najbolju novinarsku priču/ blog/ fotoreportažu s ekološkom tematikom koji će biti otvoren do 31. januara 2014. godine. 

Tema je ekologija s akcentom na problem odlaganja otpada u BiH, problem nelegalnih deponija i tekstova koji govore o rješenju problema, te podižu svijest javnosti da grade odgovoran odnos prema okolini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak