Chronos Edukacija, multimedijalne učionice i online prezentacije – jedan sasvim drugačiji pristup

Radiosarajevo.ba
Chronos Edukacija, multimedijalne učionice i online prezentacije – jedan sasvim drugačiji pristup

Prije 10-tak dana preduzeće Chronos iz Zenice je pokrenulo web portal za online edukaciju. Ovakav oblik edukacije je u svijetu već odavno prisutan, međutim, u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama okruženja, tek počinje da se sa malo više ozbiljnosti shvata korištenje interneta u poslovne, pa i u edukativne svrhe.

O ideji, konceptu rada, interesovanjima i očekivanjima u radu web portala smo razgovarali smo sa Sanelom Agačević, autorom cijele ove priče.

Odakle ideja za online edukacijom?
Agačević:
Mi se već drugu godinu bavimo „učioničkom“ edukacijom, u suradnji sa dvije partnerske firme, FEB dd Sarajevo i FinTech doo Kalesija, i pokrivamo Sarajevo, Zenicu i Tuzlu. Interesa za edukacijama je bilo i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, s obzirom na činjenicu da smo fokusirani na praktično znanje, te da prenosimo iskustva sa kojima se susreće računovođa svakog dana. Zbog toga smo odlučili da krenemo u ovu priču, a na ovaj način edukacija koju radimo postaje dostupna u cijeloj BiH.

S obzirom na (ne)zastupljenost ovakvog vida edukacije na prostorima BiH, kolike su šanse za uspjehom i opstankom na tržištu?
Agačević:
Projekat već sada izaziva veliko interesovanje. On ima jednu drugačiju dimenziju u odnosu na uobičajenu edukaciju. Bez obzira što se smatra da u BiH nema interesa za educiranjem, usavršavanjem i sticanjem novih vještina, pozitivno iznenadi kada naiđete na ljude, različite životne dobi, koji žele da sebe usavrše u profesionalnom smislu. Samo treba naći pravi put, zainteresovati i učiniti ono što nudite prihvatljivim.

Inače, edukacije ovakvog tipa nisu zastupljene u BiH jer nemamo Zakon o obrazovanju odraslih, niti neku strategiju u tom području. Puno različitih obuka se nudi, strani jezici, računarska pismenost, programiranje, ali veoma malo ili skoro nikako obuka i programa za usavršavanje iz ove oblasti.

Spomenuli ste „prihvatljivo“. Kakve su cijene edukacija? Zašto mislite da je ovo što vi nudite prihvatljivo?
Agačević:
Što se tiče cijene, ona zavisi prvenstveno od vrste obuke, ali generalno, online obuke jesu jeftinije zbog nepostojanja određenih fiksnih troškova koje sa sobom „vuče“ klasična učionička edukacija. Predvidjeli smo i popuste za nezaposlena lica i studente.  

 

Ostalo, koncept portala, materijali, registracija, prijava, sve je napravljeno tako da bude jednostavno i sa tog aspekta prihvatljivo prosječnom korisniku. Obuke su koncipirane tako da se odvijaju individualno, svakom polazniku se pristupa pojedinačno, on sam sebi diktira vrijeme učenja, tempo, raspored. U toku dva mjeseca koliko je dopušten pristup materijalima, svaki polaznik je organizator svoje obuke. Predavač je tu online samo za konsultacije i konačan ispit.

Možete li u par rečenica opisati kako funkcioniše obuka, od početka do kraja?
Agačević:
Prvi korak je registracija, sa kojom se stiče mogućnost korištenja besplatnih sadržaja: kviz, blog, besplatni video i pisani materijali. Nakon toga, ako se polaznik odluči za pohađanje željene edukacije, potrebno je da se prijavi. Po prijavi, dobija na e-mail potvrdu narudžbe sa detaljima za plaćanje, i nakon što izvrši uplatu, može početi sa učenjem, koje se sastoji od video materijala, pisanih materijala, riješenih zadataka i praktičnih primjera za vježbanje. Jednostavnost je u tome što se sve odvija online i što je predavač uvijek na raspolaganju za konsultaciju.

Na web portalu su navedene edukacije koje se tiču računovodstva i poreza. Je li to oblast na kojoj se planirate zadržati?
Agačević:
Za početak smo pripremili obuke koje su bile najtraženije u „učioničkim“ edukacijama i jednu obuku koju smo organizovali u okviru Projekta „Obrazovanje odraslih u BiH“, u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ GmbH). Nove obuke su u pripremi, a što se tiče planova, oni će zavisiti prvenstveno od zahtjeva potencijalnih korisnika. Naša usmjerenja su ka praktičnim edukacijama i instruktivnoj nastavi koja će pomoći studentima, ali i onima koji planiraju da se usmjeravaju i profiliraju u ovoj profesiji.

Pomenuli ste ispit. Da li se nakon odslušane obuke i položenog ispita dobija neka potvrda ili certifikat i šta on znači polazniku?
Agačević:
Da, nakon odslušane obuke je predviđena provjera znanja testiranjem. Ukoliko polaznik zadovoljavajuće uradi test, dobije Certifikat o uspješno završenoj obuci.

Certifikat se ne može upisati u radničku knjižicu, još uvijek, ali radimo na tome da dobijemo rješenje nadležnog ministarstva o mogućnosti upisa. Ja volim reći, mi dajemo znanje, i to praktično, a ne zvanje.

Sve informacije o online Chronos Edukaciji se mogu naći na www.chronosedukacija.com ili na e-mail: info@chronosedukacija.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak