Četvrti Narandžasti dan za prevenciju nasilja

Radiosarajevo.ba
Četvrti Narandžasti dan za prevenciju nasilja

Institut za razvoj mladih KULT u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za BiH organizirat će u četvrtak u Sarajevu četvrti Narandžasti dan (Orange Day) u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama.

Simboličnog naziva - Naradžasti dan, akcija svjetskih razmjera bit će po četvrti put provedena u brojnim gradovima širom svijeta sa istim ciljem.

Prvi Narandžasti dan obilježen je širom planete 25. jula ove godine.

Performans u povodu te svjetske kampanje počinje u 11.55 ispred sarajevske Katedrale. Trajat će deset minuta, a završava okupljanjem mladih kod Vječne vatre.

"Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednog dana u godini, već na mjesečnoj osnovi. Posebnu snagu ovoj inicijativi daje činjenica da se istog dana i na isti simboličan način provodi u cijelom svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži.

Prema zvaničnim podacima, svaka treća žena u svijetu će iskusiti neku vrstu nasilja na svojoj koži. Organizatori zato pozivaju sve građanke i građane koji su protiv nasilja nad ženama da i 25. oktobra, u znak solidarnosti, obuku bar jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak