Četvrti ciklus programa "Istraživačko novinarstvo"

Radiosarajevo.ba
Četvrti ciklus programa "Istraživačko novinarstvo"

Ilustracija

Mediacentar Sarajevo i European Journalism Center (Holandija) pozivaju zainteresirane da se prijave na četvrti i zadnji ciklus edukativnog programa Istraživačko novinarstvo: Izvještavanje o radu javnih institucija.

Cilj programa je da mladim novinarima i studentima novinarstva pruži praktična znanja o metodama istraživačkog novinarstva i praćenju rada javnih institucija. Program obuhvata sljedeće module: osnove pisanja u novinarstvu, pisanje za web, istraživačke tehnike (izvori, tehnike intervjua, definisanje istraživačkih pitanja), audio i video produkcija.

Tokom programa polaznici rade na svojoj istraživačkoj priči o radu javnih institucija u BiH, uz pomoć svojih trenera/mentora. Program obuhvata tri trening sesije, koje ukupno traju 10 radnih dana, i mentorstva, tokom koga polaznici rade na sopstvenoj istraživačkoj priči, uz pomoć svojih mentora/trenera. Metodologija rada tokom treninga zasnovana je na standardima Reuters fondacije, programskog partnera.

Sve priče se rade u web formatu, uz video i audio elemente. Najuspješniji polaznici i polaznice škole dobijaju certifikat organizacije European Journalism Center i Mediacentra o uspješno završenom programu.

Program je namijenjen studentima završnih godina žurnalistike i novinarima do 5 godina iskustva iz Bosne i Hercegovine. Uz prijavni formular, potrebno je poslati i kratak sineopsis istraživačke priče, na kojoj bi polaznici željeli raditi tokom programa.

Sve dodatne informacije o samom programu, trenerskom /mentorskom timu i metodologiji rada možete naći na web stranici www.media.ba.

Rok za prijavljivanje je 20 septembar, 2010. godine.

Program je podržan od strane MATRA programa za društvenu transformaciju Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije, saopćeno je iz Mediacentra.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak