CCI o Kantonu Sarajevo: 2012. obilježio nerad poslanika

Radiosarajevo.ba
CCI o Kantonu Sarajevo: 2012. obilježio nerad poslanika

Prekompozicija vlasti i raskidi koalicija, zatim smjene ministara i promjene skupštinske većine, te izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo, nepostizanje dogovora sa sindikatima, izvršne presude po tužbama budžetskih korisnika, kao i loša budžetska situacija u KS, uticali su da se 2012. godina okonča bez rebalansa, bez budžeta i programa rada za 2013. godinu, uz odluku o privremenom finansiranju potreba KS, sa deficitom od minimalno 120 miliona maraka.

Rečeno je ovo danas na press konferenciji Centara civilnih inicijativa koji su danas u Sarajevu predstavili Izvještaj o monitoringu rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo.

Vlada KS do izglasavanja nepovjerenja 21. septembra 2012. održala je 40 sjednica i zabilježila realizaciju Programa rada od 68 posto, a do potvrđivanja novog saziva, Vlada je realizovala još devet mjera tako da se procenat realizacije Programa rada popeo na 71,3 posto.

“Zbog pregovora oko novog saziva Vlade izgubljena su dva mjeseca u radu Skupštine KS koja je potvrdila novu saziv Vlade KS na 21. sjednici od 21. novembra 2012. godine. Kada tome dodamo dvomjesečnu pauzu za godišnje odmore Skupština KS u 2012. nije zasjedala puna četiri mjeseca.

Stalna kašnjenja početka sjednica, duža trajanja diskusija, mnogo česće replike od dozvoljenog, verbalni dueli između zastupnika, napuštanje sjednica u vrijeme glasanja itd. su česta praksa od strane poslanika koji umjesto da rješavaju goruće probleme građana KS i pridržavaju etičkog kodeksa i stvaranja radnog ambijenta, troše nemilice novac poreskih obveznika“, istaknuto je.



U 2012. godini poslanici Amor Mašović (SDA), Mirjana Malić (SDP) i Kemal Ademović (SDA) nisu postavili nijedno poslaničko pitanje niti pokrenuli poslaničku inicijativu.

Nasuprot njima poslanici koji su postavili najveći broj poslaničkih pitanja i inicijativa su Elmedin Konaković (SDA), Zaim Backović (BPS) i Kenan Ademović (SBB) sa 24, Enes Zeković sa 20, te Adnan Solaković sa 17, Nedžad Fazlija sa 16 i Nabil Naser sa 15 pitanja i inicijativa.

Prema gore navedenim podacima, zaključuje se da svi poslanici nisu koristili u punom obimu ovo svoje pravo, ali i dužnost. CCI nastavlja s monitoringom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak