Čapljina bi mogla dobiti Arheološki muzej Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Čapljina bi mogla dobiti Arheološki muzej Hercegovine

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke danas u Motaru organizuje  radno-konsultativni sastanak o pripremama i izradi idejnog projekta osnivanja arheološkog muzeja Hercegovini, koji  bi trebao biti smješten u objektu Rimske vile u Višićima kod Čapljine, javljaFena.

Sastanak će voditi federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, a lokalitet Rimske vile u Višićima te mogućnosti njenog potencijalog pretvaranja u muzejski objekat, s različitim pratećim sadržajima, predstavit će profesorica arheologije Snježana Vasilj.

Područje južne Hercegovine poznato je u domaćoj i međunarodnoj naučnoj javnosti po neprocjenjivo vrijednim arheološkim nalazima iz različitih razdoblja ljudske istorije.

Pohranjivanje i zaštita do sada pronađenih artefakata u odgovarajućoj muzejskoj ustanovi omogućilo bi njihovu daljnju stručnu i naučnu obradu te prezentaciju javnosti.

Postojanje arheološkog muzeja stvorilo bi preduslove za nastavak arheoloških istraživanja ovog područja, stoji u saopštenju iz Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak