Budimir Koprivica, čovjek koji je štitio komšije

Radiosarajevo.ba
Budimir Koprivica, čovjek koji je štitio komšije

Čovjek čista obraza naziv je filma Svetlane Broz koji je u utorak premijerno prikazan u mostarskom Centru za kulturu. Radi se o dokumentarnom filmu o Mostarcu srpske nacionalnosti, Budimiru Koprivici, ovogodišnjem dobitniku nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost koju dodjeljuje NVO Gariwo.

Ovaj hrabri čovjek se u proljeće 1992. godine, kada su srpski rezervisti okupirali lijevu obalu Neretve, riskirajući i vlastiti život, hrabro usprotivio pljačkanju i protjerivanju svojih komšija Bošnjaka i Hrvata, a svoje je dvije komšinice, majku i kćerku, tokom agresije spasio od silovanja. U starom mostarskom naselju Carina, Budimir Budo Koprivica svoj je život izlagao opasnosti kako bi zaštitio živote komšija Bošnjaka i Hrvata, a njihovu imovinu od pljačke i paljevine. I danas bi, kaže, postupio isto.

„Ja to nisam radio radi sebe nego radi svog grada i ugleda svojih komšija. Trebala je velika hrabrost da se tada postupi na taj način. Nije to bilo igranje lopte nego igranje sa životom“, rekao je Budo prisutnima, poručujući sadašnjim i budućim generacijama da nastave njegovim putem.

Premijeri filma prisustvovale su brojne Budine komšije, od kojih su mnogi učestvovali u snimanju filma, svjedočeći o njegovoj hrabrosti. Oni ne mogu zaboraviti njegova djela.

„Ja mu ne mogu zahvaliti dok sam živ. Kad su došli s kamionima da opljačkaju moju radnju, Budo je priskočio i sve mi spasio“, kaže komšija Jakub Hadžić.

Moralna gromada

Autorica filma i predsjednica NVO Gariwo Svetlana Broz istakla je da će Mostarci nakon spoznaje da među njima živi ovakva moralna gromada imati razlog da se ponose njime.

„U zaštiti imovine i života svojih komšija od bestijalnosti koji su činili pripadnici njegove etničke grupe, Budo nije tražio ništa zauzvrat jer su ga u hrabrosti vodile njegove norme. No dobio je ljubav svih tih ljudi“, rekla je Broz, dodavši da ideja koja je vodila Budu, Neđu Galića i ostale vitezove hrabrosti i danas vodi mnoge.

Nakon projekcije filma održana je i tribina na temu Cijena građanske hrabrosti - dvadeset godina poslije.

Vezano:

Nepoželjan film o čovjeku koji je spašavao komšije
Film o 'Neđi od Ljubuškog' ipak prikazan
Pogledajte film o 'Neđi od Ljubuškog'

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak