Bubica: Planirana je nadoknada građanima

Radiosarajevo.ba
Bubica: Planirana je nadoknada građanima


Građani Sarajeva su zbog osmodnevnog štrajka GRAS-a bili primorani koristiti alternativne prevoze poput taksija ili (ilegalnih) kombija ili autobusa koje je Vlada Kantona organizovala.

"Pozivamo JKP GRAS i Vladu Kantona Sarajevo da o građanima ovog grada počnu razmišljati kao bićima koja trebaju dostojanstvo u odnosu prema njihovim ljudskim pravima, te da ih prestanu kažnjavati za neodgovornost nadležnih institucija. Jednako kako GRAS-ovi radnici trebaju plaće i naknade da bi prehranili svoje porodice i mi, građani, također imamo porodice i nismo u prilici plaćati paralelne troškove prevoza", saopćili su povodom situacije iz Infohousea.

Nakon uvođenja alternativnog autobuskog prevoza, građani su nerijetko bili onemogućeni da koriste njihove usluge, jer su vozila često bili prepuna i vozači nisu stajali na svakoj stanici. Unatoč tome, kako su nam potvrdili u GRAS-u, građani će kupone za april kupovati po punoj cijeni.

Ovakav čin naplate pune cijene mjesečnih karti u udruženju Infohouse smatraju direktnim atakom na same građane koji nisu odgovorni za situaciju u GRAS-u.

'Vlada razmatra naknadu za građane'

To mišljenje ne dijeli Jusuf Bubica, ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo.

"Građani su se u periodu štrajka GRAS-a mogli voziti alternativnim prevozom kojeg je organizovala Vlada i s važećim GRAS-ovim kuponima za mjesec mart", rekao je  za Radiosarajevo.ba ministar Bubica.

On je dodao kako je građani nisu prevoz imali 'samo' jedan dan, ali da je u ostalim danima bila angažovan alternativni prevoz.

"Mi ćemo izvršiti naknadu građanima za alternativne prevoze koje su koristili taj dan i za koje imaju račune da su ih koristili tog 3. aprila", rekao nam je Bubica i dodao da u Vladi Kantona Sarajevo, zbog pravilnog knjiženja, još uvijek razmatraju način na koji će izvršiti naknadu građanima.

Ovu informaciju potvrdili su nam i u GRAS-u gdje su rekli da još uvijek nisu usaglašeni detalji oko naknade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak