Bubica: Nećemo GRAS-u dozvoliti monopol u javnom prevozu

Radiosarajevo.ba
Bubica: Nećemo GRAS-u dozvoliti monopol u javnom prevozu

Kako bi se konačno pronašlo rješenje dugogodišnjeg problema GRAS-a Suad Zeljković, premijer Vlade Kantona Sarajevo primio je u ponedjeljak delekgaciju ovog preduzeća.

Međutim, dogovor, kako kaže Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede u GRAS-u, nije postignut, te očekuju nastavak sastanko u što skorijem roku.

Himzanija je u razgovoru za Oslobođenje ističe kako će pokrenuti krivične prijave protiv ljudi koji trguju GRAS-ovim linijama, državnim linijama, jer prema njegovim riječima kada se kaže GRAS, onda se podrazumijeva da je to državna imovina. I saobraćajna inspekcija je, prema Himzanijinom mišljenju, postupila nekorektno i nezakonito, jer mjesec  nije reagovala na zahtjeve GRAS-a da se kontrolišu vozila Centrotransa na linijama na kojima nisu imali odobrenje da voze.

S druge strane, ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Jusuf Bubica odbacuje tvrdnje kako se na ovaj način urušava državna imovina, te napominje kako je Centrotrans četiri gradske linije dobio sasvim legalno.

"Sve je urađeno po zahtjevu Konkurencijskog vijeća s jedne strane i nemogućnosti održavanja svih linija od GRAS-a. Od 350 potrebnih, GRAS na raspolaganju ima 150 vozila, hiljadu radnika viška i navike koje ne doprinose stvaranju povoljnog ambijenta za rad i napredovanje. GRAS bi da zadrži monopolističku poziciju u javnom prevozu, a to ne dozvoljava ni Konkurencijsko vijeće s jedne, ni njihove mogućnosti, s druge strane", rekao je za Oslobođenje Bubica.

On je dodao da su Kanton Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja servisi građana i da je njihova obaveza da obezbijede javni prevoz u KS-u.

"Oni ga sa 150 vozila ne mogu obezbijediti. KS niti ima para niti mogućnosti da nabavi nedostajućih 200 voznih jedinica. Znači, mi smo u situaciji da moramo uključiti dodatnog prevoznika u sistem javnog prevoza i tu je završena priča što se tiče ustupanja linija Centrotransu", naglasio je Bubica.

Ni priča ekonomske prirode se ne razlikuje puno. Iz GRAS-a su na jučerašnjem sastanku tražili da im se dozvoli slobodno kreiranje cijena i otpisivanje više od 150 miliona duga, što ministar Bubica smatra nemogućim.

Iz  Sindikata komunalne privrede GRAS-a ističu kako radnici čekaju julsku platu, a ministar Bubica napominje kako to nema nikakve veze sa Vladom KS-a.

"Ministarstvo ne dijeli plate. Mi samo plaćamo subvencije za određene kategorije. Sve svoje obaveze smo izmirili prema GRAS-u na vrijeme i imamo odluku i podršku Vlade KS-a da se sve obaveze prema GRAS-u prioritetno izvršavaju. Svi računi koji iz GRAS-a dođu u Ministarstvo odmah se procesuiraju i šalju trezoru na isplatu, a trezor to sve odmah izvršava", kaže Bubica.

Krivične prijave

Iz GRAS-a su najavili kako će podnijeti krivične prijave protiv osoba koje smatraju odgovornim za ovakvo stanje, a među njima je i ime ministra saobraćaja KS-a Jusufa Bubice.

"Jedva čekam da podnesu krivične prijave. A onda ću i ja podnijeti krivične prijave protiv njih zbog neizvršavanja obaveza. Dugo su oni prepadali i mene, i Ministarstvo i Vladu svojim kabadahijskim ponašanjem. Tako više neće moći", rekao je Bubica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak