Britanski naučnici: Hitno zabraniti analgetik Diklofenak!

Radiosarajevo.ba
Britanski naučnici: Hitno zabraniti analgetik Diklofenak!


Analgetik diklofenak natrij koji koriste milioni ljudi trebao bi biti zabranjen jer povećava rizik od srčanog i moždanog udara za gotovo 50 posto, tvrde britanski naučnici, piše The Telegraph.

Diklofenak je široko upotrebljavan neselektivni nesteroidni antinflamatorni lijek (NSAIL), vrsta lijeka koja se koristi za olakšavanje bola i protiv upale. Koristi se za ublažavanje bolova i upala širokog spektra, uključujući atritis i akutna mišićnoskeletna oboljenja.

Gotovo sve lijekove sa aktivnom supstancom 'diklofenak natrij' možete kupiti u skoro svakoj apoteci, bez recepta; to su: Diclac, Diclorapid, Diklofenak, Diklonat, Naklofen, Voltaren...

Europska agencija za lijekove (EMA) je 31. oktobra 2012, na zahtjev Agencije za lijekove Velike Britanije, počela razmatranje lijekova čija je aktivna supstanca diklofenak, kako bi procijenila njegovu kardiovaskularnu bezbjednost. 

Da li će ovaj lijek biti povučen iz prodaje?

''Studije dosljedno pokazuju mali porast rizika kod diklofenaka za razliku od drugih neselektivnih NSAIL-a, sličnih rizicima kod COX-2 inhibitora (druga vrsta lijekova protiv bolova)'', kažu za portal Radiosarajevo.ba iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Konačna odluka o sudbini lijekova koje sadrže 'diklofenak natrij' pada na Europsku agenciju za lijekove (EMA), koja treba procijeniti utjecaj najnovijih informacija o ovom lijeku na odnos koristi i rizika, te razmotriti da li je potrebno da se dopune postojeći savjeti za upotrebu ovog lijeka s obzirom na kardiovaskularni rizik.

''Svaki lijek, pa i diklofenak je efikasan i bezbjedan u okviru propisanih indikacija, kontraindikacija, mjera opreza i upozorenja. Dakle, treba se pridržavati svega onog što je navedeno u uputstvu o lijeku. Svakako, terapija se počinje se najmanjom efikasnom dozom i daje se što kraći vremenski period'', kažu iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, istakavši kako će postupiti isključivo prema preporukama Europske agencije, koja tek treba da se oglasi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak