'Bosnia 1992 - 1995' među najboljim fotomonografijama godine

Radiosarajevo.ba

Šesti april 2012 godine bio je dan kada se u Sarajevu ponovno okupio veliki broj stranih novinara i reportera koji su u gradu boravili i radili tokom ratnih dejstava. Bio je to dan kada se obilježila dvadesetogodišnjica početka opsade Sarajeva, a rezultat ovog novinarskog 'reuniona' je i fotomonografija najboljih ratnih fotografija "Bosnia 1992-1995".

Mnoge od fotografija koje se nalaze u knjizi nisu bile ranije objavljene i radi se o iznimno vrijednom dokumentu koji svjedoči o godinama opsade. To je spoznao i  žiri američkog časopisa TIME koji je knjigu 'Bosnia 1992-1995' svrstao među najbolje fotomonografije u 2012. godini.

Uz ovo priznanje, foto urednik TIME-a Patrick Witty je ovu knjigu proglasio za najuticajniju u 2012. godini.

FOTOGRAFI KOJI SU POKLONILI FOTOGRAFIJE ZA KNJIGU: alexandra boulat, amel emric, andrew reid, anja niedringhaus, antoine gyori, benoit gysembergh, boris geilert, chris morris, christophe Calais, darko bandic, enric marti, enrico dagnino, eric bouvet, filip horvat, gary knight, gilles peres, james mason, jerome delay, jim nachtwey, jon jones, laurent rebours, laurent sazy, mike person, morten hvaal, nina berman, noel quidu, odd Anderson, olivier jobard, patrick chauvel, patrick Robert, paul lowe, peter northall, rachel cobb, rickard larma, roger hutchings, ron haviv, santiago lyon, srdjan ilic, steve Connors, thomas kern, tom haley, tom stoddart, laurent van der stockt, wade goddard, yannis behrakis

"Za mene, najuticajnija knjiga u 2012. godini bila je "Bosnia:1992-1995"; nevjerovatna kolekcija fotografija iz bosanskog rata napravljenih od strane 50 najrenomiranijih fotografa, uključujući Jamesa Nachtwey-a, Gary Knight-a, Christopher Morris-a, Gilles Peress-a, Ron Haviv-a, Alexandre Boulat i mnogih drugih. Progonjujuća i razarajuća, prelijepo uređena i dizajnirana, ova knjiga bi se trebala nalaziti na policama svake učionice i to ne samo u školama fotografije, nego i na časovima historije", navodi Patrick Witty u objašnjenju svog izbora.

Bosnia 1992-1995 from ziyah gafic on Vimeo.

Uvod u ovu fotomonografiju napisao je Remy Ourdan, novinar pariškog Le Mondea kome je boravak u gradu tokom opsade promijenio život, a prijevod teksta možete pročitati ovdje: Remy Ourdan: Uvod u knjigu ratnih fotografija

Prilikom promocije knjige, koja se desila u Sarajevu 11. jula 2012 godine, Ourdan je rekao: 

"Nevjerovatno je koliko smo poricanja čuli kada je u pitanju rat u Bosni. Priča o poricanju aktuelna je i na današnji dan (11. juli, dan sjećanja na tragediju Srebrenice, op. aut). Posao nas ratnih reportera je i da saslušamo drugu stranu, ali da se u konačnici borimo za istinu i bolji svijet. Zato je ova knjiga još jedan dokaz u borbi protiv tih poricanja".

Još jedna vrijedna inicijativa koju su započeli ratni reporteri tokom svog ponovnog okupljanja u Sarajevu je otvaranje WARM centra  u Sarajevu, koji će predstavljati svjetsko memorijalno i edukativno središte ratnih izvještača iz cijelog svijeta.

U fotogaleriji uz ovaj članak možete vidjeti trenutke sa promocije knjige u sarajevskom Meeting Pointu, 11. jula 2012)

Intervju sa Remy Ourdanom pričitajte ovdje: Trajno zaljubljen u Sarajevo)

Opširnije:
Le Monde: Sarajevo 20 godina poslije
Remy Ourdan: Uvod u knjigu ratnih fotografija

Plemenitost geste i užas koji smo preživjeli

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak