Bosanski Picasso je original?

Radiosarajevo.ba
Bosanski Picasso je original?

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Pressa Republike Srpske.

Autoporter slavnog Pabla Picassa koje je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u Bosanskoj Dubici, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je Press Republike Srpske.

Pozivajući se na navode historičarke umjetnosti Danke Damjanović, koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Bosanskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u januaru otkrili da se radi o vrijednome djelu.

"Radi se o djelu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela", objasnila je historičarka Damjanović.

Historičarka je kazala kako se radi o djelu Glava muškarca, odnosno Picassovu autoportretu te navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. maja 1964. godine.

Tada je, po njenim tvrdnjama, slavni slikar, koji je i sam bio član komunističke partije, za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak