Bosanac u potrazi za nestalim sinom

Radiosarajevo.ba
Bosanac u potrazi za nestalim sinom

U holandskoj prijestonici Amsterdam u toku je snimanje filma False Witness (Lažni svjedok) bugarske rediteljke Iglike Trifonove, u kojem su uloge ostvarili i glumci iz BiH, prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, mladi glumac Igor Skvarica te Nermina Lukač, glumica bosanskih korijena sa švedskom adresom.

S njima na setu su i istaknuta imena koja su obilježila evropsku kinematografiju, kao što su Romane Bohringer, Samuel Froller, Krassimir Dokov, Ovanes Torossyan, Labina Mitevska...

Scenarij za film False Witness proglašen je najboljim na Festivalu u Kanu 2011. godine, kada je osvojio nagradu Krzysztof Kieslowski. Iako ne govori direktno o Bosni i Hercegovini, budući da se bavi pitanjima šta je pravo, a šta pravda i da se oslanja  na rat i njegove posljedice, tematikom je blizak našoj državi.

"Priča je djelimično vezana za BiH, a tema filma je rad Haškog tribunala. Igram Bosanca koji traži svoga sina nestalog u ratu i uloga je prilično značajna u scenariju. U Holandiji ću biti do 10. novembra i to je sve što vam sada mogu reći", istakao je Bajrović.

Jedan dio filma već ranije je snimljen u BiH, a nakon Holandije snimanje će se u februaru nastaviti u Švedskoj. Malu, ali značajnu ulogu u False Witnessu igra i Igor Skvarica, piše Avaz.ba.

"Igram prevodioca glavnog advokata odbrane i nosim divna iskustva sa seta. Upoznao sam sjajne ljude, prave profesionalce, i s uzbuđenjem čekam nastavak snimanja u Švedskoj. Ne mogu mnogo govoriti, ali mogu reći da se mnogo tiče BiH i nadam se da ćemo napraviti važan film. Rediteljka Trifonova, uprkos velikoj međunarodnoj koprodukciji i zemljama koje pomažu film, priznaje da joj je najvažnije da film prihvate ljudi u BiH", kazao nam je Skvarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak