Borki Predojević posjetio NVO altruista Svjetlo

Radiosarajevo.ba
Borki Predojević posjetio NVO altruista Svjetlo


(Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine)

Velemajstor Borki Predojević, olimpijski reprezentativac BiH i član Šahovskog kluba Bosna iz Sarajeva, dvostruki evropski i svjetski šampion u kadetskoj konkurenciji i trenutno drugi bh. igrač na svjetskoj rejting list, posjetio je danas mlade s umanjenim sposobnostima, članove NVO altruista “Svjetlo”.

Susret je upriličen u Edukativnom centru za socijalno uključivanje “S…” u Sarajevu. Susretu je prisustvovao i generalni sekretar Šahovskog kluba “Bosna” Nedim Lalić.

Razlog posjete je i promocija šaha kao sporta, ali i promocija jednakih mogućnosti i potreba da mladi s umanjenim sposobnostima budu ravnopravni članovi društva, kazao je Feni izvršni direktor NVO Altruista “Svjetlo” Haris Čaušević, dodavši da su kao poklon mladi s umanjenim sposobnostima dobili dvije šahovske garniture s knjigama za početnike o šahu.

''Ova posjeta je kod mladih izazvala pažnju, pogotovo zato što su naši članovi prvi put bili u prilici poredati figure, upoznati  pravila kako se igra šah i upoznali se o nekim anegdotama. Ova posjeta će biti poticaj mladima s umanjenim sposobnostima, da nauče igrati šah, sport koji do sada nisu savladali'', kazao je Čaušević.

Tokom razgovora je pokrenuta i inicijativa da Šahovski klub Bosna s NVO Altruista Svjetlo organizira za članove učenje igranja šaha.

NVO altruista “Svjetlo” je organizacija koja ima za misiju pružiti podršku i stvoriti uvjete da osobe s umanjenim sposobnostima iskažu vlastite vrijednosti i budu korisni sebi i zajednici.

Radi ispunjenja misije realiziraju se aktivnosti programskog sadržaja: Edukacija “Gaudeamus”, Istraživanje “Jacques Kusto”, Inkluzija “Windows”, Zastupanje i Pravno osnaživanje “Martin Luther King”, Sport “Dr. Socrates”, Kultura “Renesansa”, Volonterski rad “Free” i Humanitarna pomoć “Solidarites”.

Program “Škola sporta dr. Socrates” realizira se od 2005. godine i sportaši NVO altruista “Svjetlo” osvojili su mnogobrojna odličja na mađunarodnim i takmičenjima u BiH. Svake godine proglašavaju najbolje sportaše kojima se dodjeljuje “Sportski oskar”, javila je Fena.

Najsjajnije uspjehe postigli su: Irna Pršeš, koja je osvojila zlatnu medalju u plivanju, 25m slobodno, na Specijalnim ljetnim olimpijskim igrama u Šangaju 2007., Edin Dizdarević, evropski šampion u stonom tenisu na Evropskom prvenstvu u Varšavi 2010., i Almedina Viteškić, Irna Pršeš i Irma Pršeš osvojile su bronzanu medalju kao reprezentativke BiH u nogometu, na Evropskom prvenstvu u Varšavi 2010. godine.

U okviru programa “Škola sporta dr. Socrates” mladi s umanjenim sposobnostima su trenirali: nogomet, košarku, odbojku, stoni tenis, plivanje i atletiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak