Borba za prava: Protesti gluhih osoba u septembru

Radiosarajevo.ba
Borba za prava: Protesti gluhih osoba u septembru

Svake godine, Dan gluhih osoba se obilježava u posljednjoj sedmici mjeseca septembra. Ove godine, gluhe i nagluhe osobe imaju drugačiji plan. Došlo je vrijeme da se zaustavi njihova mariginalizacija i da se svi zajedničkim snagama pokažu kao korisni članovi duštva. Odlučili su da će 25. septembar biti njihov pravi trenutak za to.

Piše: Alma Mujanović, Manjine.ba

Kako saznajemo iz informacija koje nam je rekao Nebojša Vavra, predsjednik gluhih i nagluhih osoba Bosne i Hercegovine, svake godine u posljednjoj sedmici mjeseca septembra obilježava se Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba.

"To datira još od 1958, kada je svjetska federacija gluhih osoba prva obilježila Međunarodni dan gluhih. Dan je kasnije proširen na tjedan. Svrha je privući pozornost političara, vlasti i javnosti na postignuća gluhih osoba i nedoumice zajednice gluhih. Tijekom ovog tjedna, organizacije gluhih i nagluhih ljudi diljem svijeta se potiču na obavljanje informativnim kampanjama o svom radu, te objavljuju svoje zahtjeve i upite", kaže Nebojša Vavra.

Međutim, ove godine je, zajedno sa generalnim sekretarom SGN BiH, Alenom Popovićem došao na ideju za održavanje mirnih prosvjeda gluhih i nagluhih osoba u našoj zemlji.

Jedan od razloga zbog kojih će se održati protesti, jeste neprimjenjivanje Zakona o upotrebi znakovnog jezika u BiH koji je usvojen još 2009, ali on se, na nezadovoljstvo i štetu svih gluhih i nagluhih osoba još uvijek ne sprovodi. Zato je njihov osnovni cilj ukazivanje na kršenje zakona i na probleme koji nastaju zbog nesprovođenja istog od strane nadležnih vlasti.

O ovome smo imali smo priliku razgovarati sa dipl. scr. Melitom Ćano. Ona je od ove godine postala i predsjednica omladine gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo. Za Manjine.ba kaže:

"Kao što vidite 25.09. je naš dan i mi ga obilježavamo svake godine na razne načine pa tako ćemo i ove godine organizovati mirni prosvjed. Na taj način ćemo skrenuti pažnju javnosti i drugim ljudima da postojimo, da nismo nevidljivi. Mi smo tu, možemo, hoćemo i želimo uraditi mnogo toga", naglasila je Ćano.

Prema njenim informacijama možemo zaključiti da su njihova prava uskraćena, odnosno, da su gluhe i  nagluhe osobe u Bosni i Hercegovini diskriminirane. O diskriminaciji ona kaže:

"Diskriminacija nije mala riječ. To jeste riječ sa kojom se susreću sve osobe, ne samo osobe sa invaliditetom. Prema tome moram da kažem da gluhe osobe jesu u velikoj mjeri diskriminirane i stavljene u nepovoljan položaj, a to znači da smo prepušteni sami sebi bez ikakve pomoći države u kojoj živimo. Zakon o znakovnom jeziku je usvojen 2009. godine ali on se nažalost ne sprovodi. Zašto? Taj odgovor još uvijek nismo dobili."

Na kraju razgovora ona poručuje ljudima: "Kad sretnete gluhe osobe kako pričaju svojim jezikom, a to jeste znakovnim jezikom, nemojte se plašiti niti stiditi. Prihvate nas kao i svaku drugu normalnu osobu jer mi nismo drugačiji od ostalih."

Posebno je naglasila da je njihova najveća diskriminacija nerazumjevanje i nezaposlenost. Nebojša Vavra ne gubi nadu da će gluhe i nagluhe osobe tog dana postići svoj cilj i napokon postati vidljivi u našoj okolini.

Oni će se također boriti i da se Zakon o upotrebi znakovnog jezika u BiH počne sprovoditi. Žele da se ratificirana UN Konvencija o ljudskim pravima i pravima osoba sa invaliditetom, uključujući i gluhe osobe počne poštivati i u Bosni i Hercegovini.


Bijele rukavice predstavljaće znakovni jezik

Planirano je okupljanje u što većem broju. Očekuje se oko 10 000 prosvjednika. Svi će po prilici biti jednoliko i prepoznatljivo obučeni, a poseban naglasak staviće se na znakovni jezik korištenjem bijelih rukavica.

Nihova glavna ideja je da se okupi što veći broj gluhih osoba, s ciljem ukazivanja vlastima na njihov broj, odnosno da shvate koliko ih ima, i kolika je tek onda veličina problema s kojim se svakodnevno gluhe osobe moraju suočavati. Najveći problemi se tiču informiranja, obrazovanja, kao i zapošljavanja.

"Ovaj dan je kulminacija u našem društvu tišine", zaključio je Nebojša na kraju razgovora.

Okupljanje će se održati u Sarajevu 25. septembra 2013. godine, ispred zgrade Parlamenta BiH sa početkom u 10 sati i prema njihovoj procjeni, ne bi trebao trajati duže od pet sati.

Za podršku gluhim i nagluhim osobama možete potpisati peticiju na ovom LINKU.

Ciljevi prosvjednika su pravo na dvojezično školovanje u redovnim školama i fakultetima, pravo na usluge surdopedagoga, audiorehabilitatora (vježbu slušanja i govora) za sve uzraste, pravo na usluge tumača: u obrazovnim institucijama, bolnicama, policiji, u pravnom savjetovalištu, u finansijskom savjetovalištu, u pozorištu, u sportskim objektima i u mnogim drugim područijima... Tu je još i pravo na porodično savjetovalište za porodice koje imaju gluhe članove, pravo na jednak pristup informacijama (na televiziji) preko titlova ili pomoću prevodioca., pravo na hitne obavijesti preko SMS-ova ili preko titlova na TV-u u slučaju opasnosti kao što su poplave, požari, zemljotresi i slično...

Da podsjetimo, članom 9. navedenog Zakona propisano je kako gluho lice ima pravo upotrebljavati znakovni jezik u postupcima pred organima i institucijama BiH, te u svim drugim životnim situacijama u kojima bi gluhoća značila smetnju u zadovoljavanju njegovih potreba, uključujući i postupak međunarodne pravne pomoći. Isti zakon granatuje informiranost gluhih u njima prilagođenim tehnikama u skladu s posebnim propisima.

I, upravo, shodno citiranoj odredbi Zakona, zahtijeva se da program na državnoj TV bude titlovan ili sa prevodom na znakovni jezik, da znakovni jezik bude konačno priznat od strane društva i pred zakonom kao drugi jezik, pravo na dvojezično obrazovanje u redovnom školstvu za gluhe, pravo na tumača znakovnog jezika na fakultetima, na seminarima, kursevima, na sastanacima, u zdravstvu, po ugledu na evropske države, kao i pravo na stručne usluge i rehabilitaciji (vježbe za slušanja i govora) bez obzira na starost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak