Blokirano više od pola miliona maraka namijenjenih Romima

Radiosarajevo.ba
Blokirano više od pola miliona maraka namijenjenih Romima

(Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegiranim skupinama u društvu)

Udruženje Roma EURO ROM iz Tuzle i Udruženje “Budi moj prijatelj” iz Sarajeva, u sklopu projekta “Poboljšan društveni položaj Roma u BiH”,  putem provedbe Akcionog plana za zapošljavanje Roma, organizirali su   danas u Sarajevu pres-konferenciju o temi “600.000 KM namijenjenih za Rome blokirano na računu Federalnog zavoda za zapošljavanje”.

Akcioni plan za zapošljavanje Roma je usvojilo Vijeće ministara BiH 2008. godine s ciljem da se što veći broj Roma zaposli.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je iz budžetskih sredstava za 2012. godinu za rješavanje problema Roma iz Federacije BiH u oblasti zapošljavanja izdvojilo 400.000, a Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku 200.000 KM.

Predsjednik Udruženja Roma EURO ROM Nedžad Jusić kazao je da su sredstva prebačena Federalnom zavodu za zapošljavanje BiH u iznosu od 600.000 KM i da se nalazee na računu Federalnog zavoda za zapošljavanje već pet mjeseci, a da javni poziv za raspodjelu spomenutih sredstava se ne objavljuje, jer Vlada FBiH još nije usvojila program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje, javio je portal Manjine.ba.

”Problem predstavlja i komunikacija između Ministarstva za ljudska prava BiH i zavoda za zapošljavanje koji ne mogu da se dogovore kako će izgledati izjava koju aplikant treba da potpiše te da se izjasni kao Rom, što predstavlja glavni kriteriji za prijavu na javni poziv”, dodao je Jusić.

Jedan od poslodavaca romske nacionalnosti Sabahudin Tahirović kazao je da je prošle godine registrirao firmu te da ima u planu da zaposli još 30 do 40 Roma, ali da to ne može učini, jer javni poziv  nije raspisan.

Član odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH  Dragiša Radić dodao je da je Odbor odobrio sredstva, ali da je onemogućen da djeluje dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak