Blog turiste: Nisam mogao vjerovati šta sam vidio kroz prozor hotela u Sarajevu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Blog turiste: Nisam mogao vjerovati šta sam vidio kroz prozor hotela u Sarajevu (FOTO)

Izraelski pisac Ellis Shuman je sa suprugom u junu posjetio Sarajevo. Kako piše u blogu na Huffington Postu, njih dvoje su željeli da iskuse grad bogat historijom, kulturom i raznovrsnošću.

Njihova posjeta je pala u isto vrijeme kad i obilježavanje 100-godišnjice Sarajevskog atentata, a Ellis je spomenuo i Hagadu.

Ipak, piše on, ko je mogao da pretpostavi da će najzanimljiviji detalj njihove posjete Sarajevu ugledati kroz svoj hotelski prozor?

Dok su se odmarali, čuli su zvuke ispred hotela. Pogledali su kroz prozor i vidjeli mladu i mladoženju kako stižu u kočiji koju su vukli konji.

 
OK, to je samo vjenčanje, pomislili su. Ipak, i nakon što su oni, zajedno s gostima, ušli u hotel, buka se nastavila

U blizini hotelskog parkinga vidjeli su djecu obučenu u šarene kostime te su izašli van kako bi vidjeli šta se dešava

Djeca su bila posvuda, obučena u raznobojnu odjeću. Pričali su i šalili se. Vidjelo se da uzbuđeno čekaju da nešto počne.

 Onda su primijetili nešto drugo. Djeca su bila iz različitih zemalja! Vidjeli su delegacije iz Albanije, Makedonije, Turske, Rusije i Bugarske. Šta se to dešava?

 Djeca iz Makedonije su zauzela pozu. Shvatili su da su ovo plesački ansambli iz zemalja Balkana i okoline.

 
Oni su razgovarali s nekoliko roditelja koji su im objasnili šta se dešava. Naime, te noći se održavao kulturni festival. Djeca bi u povorci prošla kroz naselje na svom putu prema mjestu gdje se festival održava.

 Djeca su, kaže Shuman, bila neodoljiva te su Shumanovi bili uzbuđeni što prisustvuju regionalnom kulturnom festivalu. Ipak, tu noć su imali druge planove te mu nisu mogli prisustvovati.

 Parada je počela! Djeca su u mimohodu prošla kroz ulicu dok su Shuman i njegova supruga slikali fotografiju za fotografijom.

Kako kaže na kraju, prisustvovali su nečemu posebnom što im je definitivno posjetu Sarajevu učinilo pamtljivom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak