Bilbordi su ružni i smetaju vozačima

Radiosarajevo.ba
Bilbordi su ružni i smetaju vozačima

Veliki plakati čije je postavljanje u pojasu Miljacke odobrio Grad Sarajevo, i to uglavnom uz mostove, nemaju urbanističku i građevinsku dozvolu, kao ni saglasnost upravitelja ceste, jer svaka saobraćajnica ima svoj zaštitni pojas, kazao je za Oslobođenje direktor Direkcije za ceste Kantona Sarajevo Adem Zolj.

''Mislim da smo bili i inicijatori pobune protiv postavljanja jumbo plakata u pojasu Miljacke, obraćali smo se u nekoliko navrata Gradskoj upravi. Obratili smo se i federalnom Ministarstvu prometa i oni su nam odgovorili da je tačno to da Grad upravlja obalnim pojasom i da se njihove i naše nadležnosti na raskrsnicama preklapaju, ali da se i pored toga saglasnost upravitelja ceste za postavljanje bilborda mora imati.'', ističe Zolj.

Ne radi se samo o estetici

Prema Zoljevim riječima, iz Grada se nadležnima u Direkciji nikad niko nije obratio.

''Uvažavam prigovore arhitekata kada je riječ o estetici grada i narušavanju izgleda gradske jezgre, ali ja sam saobraćajac i mogu reći da se postavljenim panoima smanjuje trougao preglednosti na raskrsnicama. Čim imate puno sadržaja, vozaču oni odvraćaju pozornost i time se smanjuje sigurnost učesnika u saobraćaju. Na raskrsnici se bilbordi nikako ne smiju postavljati, tek 20 metara od nje.'' napominje Zolj.

Direktor Direkcije za ceste kaže kako su djelimične odgovore na svoje dopise iz Gradske uprave dobili tek nakon pozivanja na Zakon o pristupu informacijama i to putem Ministarstva pravde FBiH.

''Svaki samostojeći pano mora imati statički proračun i zbog toga je predviđena i dozvola. Zamislite da se jedan od njih prevrne na pješaka ili vozilo. Ko će odgovarati? Stav Vlade KS-a još iz 2006. godine je bio da nema postavljanja bilborda uz Miljacku na potezu od Baščaršije do Dolac-Malte, zbog sigurnosti saobraćaja, turizma i estetike grada.'', kazao je za Oslobođenje Zolj.

Vezano:

Naša stranka protiv postavljanja bilborda

Bilbordi ispred Katedrale i ispred svih mostova

Vizuelno zagađanje Sarajeva - potpuno legalno!

Bilbordi važniji od Vijećnice i Inat kuće
Srđa Hrisafović: Pismo gradonačelniku Sarajeva


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak