Bilbordi ispred Katedrale i ispred svih mostova

Radiosarajevo.ba


Nakon što su bilbordi postavljeni ispred Vijećnice te na šetnici na Obali Maka Dizdara, pored Akademije likovnih umjetnosti, nove reklamne konstrukcije postavljene su i pored ostalih mostova na Miljacki, a jedan je postavljen i ispred Katedrale u centru grada.

Vodeći se zakonima, pravilima, odlukama... (sve po zakonu) - Gradska uprava ne vidi ništa sporno u ovakvoj praksi. S druge strane, stručnjaci su zgroženi.

Prodekan Akademije likovnih umjetnosti Srđa Hrisafović u otvorenom pismu ovakav je čin nazvao urbicidom, a arhitekt Riad Drino ovakve postupke smatra "neprimjerenim, neukusnim, bahatim i nestručnim odrazima krajnjeg nepoštovanja okoline..."

Po jedan bilbord na svaki most u Sarajevu

Iz Gradske su se uprave požalili kako nema razloga za negativne komentare i kritike od strane građana; vrijeđa ih što bilborde građani nazivaju 'skalamerijama' i vizuelnim zagađenjima grada.

Također, iz Gradske uprave smatraju da će se na ovaj način Sarajevu podariti jedan novi duh u skladu sa 21. stoljećem, te pokazati kako je broj bilborda u gradu proporcionalan sa razinom svijesti o civiliziranosti našeg društva.

Iako je u svim glavnim gradovima regije postavljanje bilborda u centrima gradova zakonom zabranjeno, Sarajevo ipak treba da bude ispred vremena, te pokaže građanima i ostatku svijeta koliko smo urbani i civilizirani.





Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak