Bijenale D-0 ARK Underground dio porodice međunarodne asocijacije bijenala

Radiosarajevo.ba
Bijenale D-0 ARK Underground dio porodice međunarodne asocijacije bijenala

Od maja ove godine Bijenale D-0 ARK Underground dio je porodice međunarodne asocijacije bijenala (International Biennial Association).

Od godine kada se desilo prvo bijenale, tačnije prije 120 godina, danas se širom svijeta organizira više od dvjesto sličnih umjetničko usmjerenih manifestacija. Tokom procesa koji je trajao više od jednog stoljeća, bijenala su se funkcionalno transformirala u manifestacije koje promoviraju vrijednosti tolerancije, dijaloga i multidisciplinarne diskusije o socio-političkim, regionalno-globalnim, kulturnim i umjetničkim temama.

Nakon tri održana sastanka u Veneciji, Istanbulu i Karlsruheu na inaguracijskom sastanku u Gwangiu (Južna Koreja), u prisustvu više od 60 predstavnika svjetskih bijenala, osnovana je IBA (International Biennial Association).

International Biennial Association poziva Projekat Bijenale D-0 ARK Underground da delegira svoga predstavnika za sastanak prve Generalne Skupštine ove asocijacije. Prva Skupština će se održati u Berlinu u Haus der Kulturen der Welt (HKW) tokom osmog Berlin Bijenala u julu ove godine.

Savjet Projekta Bijenala D-0 ARK Underground, u kojem su Edin Numankadić, Halid Kuburović, Branko Franceschi, Dunja Blažević, Bašak Šenova, Strajo Krsmanović i Petar Ćuković, kao predstavnika Projekta Bijenale koji će učestvovati u radu Generalne Skupštine IBA, delegirao je kustosicu drugog ciklusa Projekta D-0 ARK Underground tursku kuratorku Bašak Šenovu.

Takodjer, u okviru Berlin Biennala, bit će održana peta prezentacija Projekta D-0 ARK Underground. 

Prezentacije Projekta, koji se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Generalne Direktorice UNESCO-a Irine Bokove, do sada su održane na Venecijanskom Bijenalu, u 'SALT' Istanbulu, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb i u Firenci (Villa Romana).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak