Bijele trake i na ulicama Sarajeva

Radiosarajevo.ba


Prilikom obilježavanja Dana bijelih traka čime je svijetu upućena poruka o neophodnosti borbe protiv diskriminacije i borbi za jednak tretman svih žrtava rata u Prijedoru, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, i građani Sarajeva su pokazali svoju solidarnost i stavili bijele trake na svoje rukave.

Članovi AntiDayton Grupe su u bosanskohercegovačkoj prijestolnici izašli na ulice i dijelili bijele trake građanima ovoga grada.

Osnivač AntiDayton Grupe Nihad Aličković je za agenciju Anadolija (AA) izjavio da su oni danas izašli na ulice kako bi obilježili stradanje i genocid koji je počinjen u Prijedoru.

"Danas smo na ovaj način nastojali pokazati da razumijemo, shvatamo i da ne želimo da se takve stvari zaboravljaju; da nema mjesta zaboravu i da se neprestano mora podsjećati na to“, pojasnio je Aličković.

Prema njegovim riječima, oni su građanima Sarajeva podijelili oko 300-400 traka i većina građana je znala o čemu se radi.

Dan bijelih traka obilježava se kao dan sjećanja na 31. maj 1992. godine kada su lokalne srpske vlasti Prijedora objavile proglas kojim su građanima nesrpske nacionalnosti naredili da svoje domove obilježe bijelim plahtama, te da na ulicu smiju izlaziti jedino s bijelom trakom na rukavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak