Bijambare: Otvoren Informativno edukacioni centar

Radiosarajevo.ba
Bijambare: Otvoren Informativno edukacioni centar


U bivšem planinarskom domu na Bijambarama u utorak je napravljen Informativno-edukacioni centar.

Tokom otvaranja, naglašeno je kako je za ovaj objekt obezbijeđena i pitka voda, a centar je opremljen i kompletnom audio-vizuelnom tehnikom. U ekološkom pogledu, ovo područje spada u oblast s najvišim stepenom vegetacijske i ekološke raznolikosti. Na Bijambarama posjetitelji mogu uživati u razgledanju srednje bijambarske pećine, biciklizmu i šetnji šumskim stazama, a za djecu je obezbijeđeno igralište.

Kroz Bijambare se ne može proći motornim vozilima, ali posjetiocima je na raspologanju eko – voz na električni pogon, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Zaštićeni pejzaž Bijambare obuhvata površinu od 497 hektara i uspostavljena je s ciljem očuvanja pejzaža, naučnog istraživanja, ekološke edukacije i vaspitanja, te rekreacije i turizma.

Centar su otvorili ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović, direktor Kantonalne javne ustanove Zaštićena prirodna područja KS Osman Delić i Tomislav Lukić, šef kabineta federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić.

"Na ovaj način smo obezbijedili za omladinu, ali i za sve ljubitelje prirode, prostor gdje će se moći baviti ekološkim aktivnostima. Znači, dom će biti namijenjen stručnjacima iz ekologije za stručne radionice,djeca će imati priliku ovdje crtati, pisati, obilježavati značajne datume iz ekologije, a radit će se ekspertiza ovog područja, monitoring biljnog i životinjskog svijeta, pećina i slično", pojasnio je Delić.

Ministar Zlatko Petrović je istakao da je lokalna zajednica apsolutno implementirana u sve faze i da je ona suštinska podrška ovog projekta.

"Od 2011.godine do danas ovdje je uloženo 380 hiljada KM, a sad smo u prilici da se pohvalimo lokalitetom koji će biti, prije svega edukativni centar za mlade naraštaje", istakao je ministar Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak