BiH u Internacionalnom teatarskom institutu

Radiosarajevo.ba
BiH u Internacionalnom teatarskom institutu

Na jubilarni 50. Svjetski dan teatra, u Bosni i Hercegovini je počelo sa radom Udruženje Internacionalni teatarski institut (ITI), kao dio svjetske mreže izvođačkih umjetnosti.

Početak djelovanja udruženja, koje je kao svjetska mreža osnovano još 1948. obilježeno je prigodnom svečanošću na sceni Kamernog teatra 55, gdje je pročitana i poruka povodom Svjetskog dana teatra koju je ove godine napisao glumac John Malkovich.

Inicijatori pridruživanja naše zemlje ovoj mreži su Almir Imširević, Tanja Miletić-Oručević i Aida Pilav. Budući da je centar ITI-ja u Parizu, regionalni centri ITI-ja koji postoje u svim nama susjednim državama, dobili su u zadatak da pomognu bh. Udruženju u njegovim počecima.

Predsjednik Udruženja, Almir Imširević, rekao je za portal Radiosarajevo.ba da će Udruženje Internacionalni teatarski institut raditi na ujedinjavanju svih pozorišnih kuća iz Bosne i Hercegovine, povezivanju pozorišta iz oba entiteta, stvaranju jedinstvene baze podataka koja za izvedbene umjetnosti kod nas još uvijek ne postoji, te pokretanju izdavačke djelatnosti u okviru koje će izlaziti teatarski časopisi, te knjige koje se bave izvođačkim umjetnostima.

Imširević je za naš portal dodao da ITI pored ciljeva saradnje djelatnika na polju izvođačkih umjetnosti dijeli i ciljeve UNESCO-a, pri kojem je osnovan:

“ITI se bori i protiv rasizma, socijalne i političke diskriminacije, te je zato uključivanje BiH u ovu mrežu važno za naš prostor uopšte, a ne samo za naša pozorišta.”



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak