BiH treba zakon o vantjelesnoj oplodnji!

Radiosarajevo.ba
BiH treba zakon o vantjelesnoj oplodnji!

Tekst prenosimo sa Manjine.ba, portala za manjinske i deprivilegirane skupine

U Federaciji BiH, na žalost, još uvijek ne postoji zakon koji regulira oblast vantjelesne/ medicinski potpomognute oplodnje, čime se neplodnim parovima uskraćuje pravo na širenje i planiranje porodice, temeljno pravo koje proizilazi iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, na kojoj se temelji i Ustav BiH, kao vrhovni dokument naše države.

Bh. udruženje građana DjeCa se od prošle godine aktivno posvetilo ovim pitanjima, a jedna od njihovih aktivnosti je upoznavanje javnosti sa problemima sa kojima se parovi u postupku medicinski potpomognute oplodnje susreću.

U skladu sa tim volonteri udruženja DjeCa su u saradnji sa partnerima –volonterima neformalne građanske grupe 'Gugu-bazar', pokrenuli inicijativu potpisivanja Peticije za hitno donošenje Zakona o vantjelesnoj/medicinski potpomognutoj oplodnji u Federaciji BiH.

Prikupljanje potpisa biti će organizirano 16. februara 2013.godine, na platou ispred Katedrale, u periodu od 15 do 17 sati.

''Pozivamo vas da nam se pridružite, pružite potporu i kao građani, svojim potpisom, ali i da pomognete da ostvarimo naša prava upoznavanjem javnosti sa potpisivanjem peticije, ali i problemima sa kojima se parovi susreću'', kažu organizatori iz udruženja DjeCa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak