BiH: Samo 15 posto majki doji djecu do šest mjeseci

Radiosarajevo.ba
BiH: Samo 15 posto majki doji djecu do šest mjeseci


Procent dojenja djece do šest mjeseci života u FBiH iznosi svega 15 posto - pokazalo je to istraživanje stanja zdravlja žena reproduktivne dobi i djece do pet godina u FBiH što su ga uradili Federalno ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Aida Pilav kazala je danas novinarima da je taj procent uveliko smanjen u odnosu na prethodno istraživanje (22 posto) od prije četiri godine.

''To nam je dobar pokazatelj da trebamo usmjeravati aktivnosti na porast tog procenta i putem određenih dokumenata poput 'Politike za hranu i ishranu djece u FBiH' koji je usvojen prošle godine'' kazala je Pilav.  

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, pravilnom ishranom dojenčadi mlađe od šest mjeseci smatra se samo dojenje. Dojenje u prvim godinama života štiti djecu od infekcija, osigurava idealan izvor hranjihiv materija.

'Istraživanje višestrukih pokazatelja (MICS) u FBiH 2011. - 2012. godine' provedeno je tokom prošle godine, a Pilav kaže da su rezultati važni kao smjernice za naredne aktivnosti u unapređenju zdravlja i blagostanja djece, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak