'BiH od visočkih piramida može zaraditi milijarde'

Radiosarajevo.ba
'BiH od visočkih piramida može zaraditi milijarde'


Fondacija "Arheološki park - Bosanska piramida Sunca" danas je u Visokom organizirala manifestaciju "Dan arheološkog turizma u BiH - Bosanska dolina piramida" radi ukazivanja na vrijednosti arheološkog turizma kao načina ekonomskog razvoja BiH. 

Osnivač Fondacije Semir Osmanagić izjavio je u razgovoru za Fenu da zemlje kao što su Egipat, Meksiko, Peru od arheološkog turizma godišnje zarađuju milijarde dolara te da BiH može imati iste koristi s Bosanskom dolinom piramida. 

U sklopu obilježavanja Dana arheološkog turizma gosti iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Holandije posjetili su podzemni labirint Ravne, misterioznu mrežu tunela te Bosansku piramidu Sunca. 

Osmanagić je naglasio i da je prvih dana maja u obilazak piramida stiglo nekoliko hiljada ljudi iz zemalja širom svijeta. 

''Posjetioci iz Bugarske, Italije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Velike Britanije i SAD- a došli su u posjet Bosanskim piramidama da nam pruže podršku i da se skupa radujemo našim uspjesima'', dodao je Osmanagić. 

Obilježavanje Dana arheološkog turizma ove godine je organizovano prvi put, a planirano je i narednih godina da bi BiH  svijetu bila prikazana kao zemlja turizma, kulturnog naslijeđa i arheologije. 

Također, jedan od ciljeva Fondacije jest u BiH dovesti turiste koji bi osim piramida posjetili sva ona vrijedna mjesta koja BiH posjeduje te u posjeti ostajali nekoliko dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak