BiH najtoplija u Europi: Jučer u Tuzli i Zenici izmjeren 31°C

Radiosarajevo.ba
BiH najtoplija u Europi: Jučer u Tuzli i Zenici izmjeren 31°C

Pravi toplotni talas pogodio je jugoistočnu Europu. Prostrana ciklona s centrom nad Sjevernim morem velikom dijelu kontinenta donosi natprosječnu toplinu zbog stalnog doticanja toplog zraka u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, piše Crometeo.hr.

Područje Srbije i Bosne i Hercegovine tokom srijede bilo je uvjerljivo najtopliji dio Europe. Zabilježene su temperature zraka koje su primjerenije kraju osmog nego kraju desetog mjeseca. Čak 32°C (31,7°C) izmjereno je u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u Bosni i Hercegovini, vrućih 31°C. Temperature iznad 30°C još su izmjerene na nekoliko meteoroloških stanica na Kipru i u Francuskoj.

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj. Primjerice, neobično toplo bilo je i u zadnjem desetdnevlju oktobra 2006. godine. 24. oktobra te godine u Beogradu je izmjereno rekordnih 30°C, a 27. 10. vrućih 30°C izmjereno je u Bihaću. Dan poslije u Kninu je izmjereno vrlo toplih 28°C.

Da se neugodna i neprimjerena toplina za dio godine može pojaviti čak i nakon oktobra dokazuje i izmjerenih 27°C u 21 sat navečer u Makarskoj 5. 11. 2008. godine.

Sve do kraja mjeseca na cijelom području jugoistočne Europe zadržat će se natprosječno toplo, ali se tako visoke temperature zraka, kao što su izmjerene u srijedu, ne bi smjele ponoviti, prenosi VLM tvrdnje meteorologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak