BiH na posljednjem mjestu po kupovnoj moći

Radiosarajevo.ba
BiH na posljednjem mjestu po kupovnoj moći

BiH se nalazi na posljednjem mjestu sa bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku za 2012. godinu, izraženim u standardu kupovne moći, koji je iznosio 28 posto od prosjeka EU, govore podaci Eurostata, javlja Srna.

U zemljama članicama EU vrijednost BDP po stanovniku, izraženog u standardu kupovne moći, iznosio je od 47 do 271 posto prosjeka Unije, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Najveća vrijednost BDP po stanovniku zabilježena je u Luxemburgu i iznosila je više od dva i po puta iznad prosjeka EU.

Zemlje regije ispod prosjeka zemlja EU

Zemlje kandidati (Turska, Makedonija, Crna Gora i Srbija) su znatno ispod prosjeka sadašnjih zemalja članica i njihov BDP po stanovniku iznosio je od 45 posto do 65 posto, dok BDP po stanovniku Hrvatske iznosi oko 39 posto ispod prosjeka EU.

Eurostat je objavio prve preliminarne podatke o BDP-u izraženom u standardu kupovne moći, a odnosi se na 27 zemalja članica EU, tri članice EFTA, jednu zemlju pristupnicu, četiri zemlje kandidate za članstvo i dvije zemlje potencijalne kandidate za članstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak